Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Magyarországra kerülhetnek az AIDS-es kísérleti majmok

2009.03.13. 08:27
Felmerült, hogy Magyarországra szállítják a gänserndorfi szafariparkba került volt kísérleti majmokat. A zöldek szerint sajátos szocializációjuk miatt ezek az állatok nem viselnék el az állatkertet.

Ellenzik az osztrák zöldek, hogy egy magyarországi állatkertben helyezzék el a bezárt gänserndorfi szafariparkban maradt egykori laboratóriumi csimpánzokat; a Zöldek alsó-ausztriai szervezete elvárja a szövetségi államtól és a Baxter nevű cégtől, hogy biztosítsák "a tudomány szolgálatában egykor kísérleti állatokként Ausztriába került csimpánzok nyugodt öregkorát".

Vigyázni kell rájuk

Az állatvédők a szafaripark csődgondnokának nemrégiben ismertté vált elképzeléseire reagáltak. "Az egykori laborcsimpánzok tervezett kitoloncolása egy magyarországi állatkertbe elfogadhatatlan" - jelentette ki Elisabeth Kerschbaum zöldpárti politikus, aki egyben felszólította Alois Stöger egészségügyi minisztert, hogy teljesítse elődei ígéretét, miszerint gondoskodnak a már tíz éve a szafariparkban élő egykori kísérleti állatok biztos jövőjéről.

A hajdan a magánzárkából kiszabadított és egy világméretű tudományos projekt keretében a kiscsoportos élethez szokott állatokat nem szabad egyetlen nagy csoporttá egybeolvasztani és embertömegeknek mutogatni - hangoztatják a zöldek, akik szerint ez az eljárás az állatok pusztulását okozhatja.

Néhány beteg

Az egykor a magyar turisták körében is népszerű kirándulóhelynek számító gänserndorfi szafaripark 2004 elején csődbe ment, de továbbra is megvan a majomház, amelynek 44 lakóját egy 2007-es adat szerint havi 19 ezer euróból eteti a Baxter cég.

Laboratóriumi múltjuk miatt az állatok fele többféle kórral (HIV, hepatitisz) fertőzött, őket a többiektől elkülönítve tartják, amúgy a majmok szocializációjuknak megfelelő kisebb csoportokban élnek. A csimpánzok gondozásával egy különleges ápolócsapat törődik napi 24 órában.

Az állatvédők tiltakozására reagálva a tartományi vezetés egy illetékese azt mondta, hogy a majomház sorsát illetően még semmi nincs eldöntve, egyelőre minden lehetőséget nyitva tartanak, így azt is, hogy az állatok egy része egy magyarországi állatkertbe kerüljön, az állatok esetleges leöléséről azonban nincs szó.