Auguszta
-4 °C
2 °C

Összeomolhat az antarktiszi jégtakaró

2009.03.19. 10:21
Az elmúlt ötmillió évben 38-szor olvadt el az antarktiszi jégtakaró, rosszak a tapasztalatok, nagy vízszint-emelkedés jöhet.

Az Antarktisz egykori olvadási periódusai bepillantást nyújtanak a tudósoknak abba, mi történhet bolygónk további melegedésekor: akár hét métert is emelkedhet a világtengerek szintje.

Megtörtént már

Nyugat-Antarktisz jégtakarója időről időre összeomlott és újra kialakult három-öt millió évvel ezelőtt, összesen 38 alkalommal - állapították meg a Ross-jég alól vett rétegminták alapján kutatók. Egy új számítógépes modell pedig azt jósolja, hogy melegebb vízáramlatok érik alulról a jégpáncélt, ami szintén összeomláshoz vezethet. Mindkét tanulmány a brit Nature tudományos magazin szerdai számában jelent meg.

Az Antarktisz tárolja a Föld édesvízkészletének mintegy 90 százalékát, ezért is folynak kiterjedt kutatások a földrész múltjára és jövőjére vonatkozóan. Az úgynevezett Ross-jég (hatalmas jégsziklákban végződő jégnyelv 800 kilométer hosszban és 970 kilométer mélységben a szárazföld felé) alatt végeztek próbafúrásokat a tengerfenékbe új-zélandi, olasz, amerikai és német kutatók.

Az ötvennél több, akár 1,2 kilométer mélységből származó fúrásminta elemzése tette lehetővé, hogy a kutatók tanulmányozhassák, miként hatott korábban a légköri szén-dioxid-szintjének emelkedése az óceánok hőmérsékletére, a jég mozgására és a tengerszintre. A fúrásmagok 40 ezer éves periódusokat mutattak a jégtakaró összeomlásában és újraképződésében. "Legnagyobb része a tenger szintje alatt terül el, és nagyon érzékeny az óceán és a légköri hőmérséklet emelkedésére" - mondta Tim Naish, a wellingtoni Victoria Egyetem kutatója.

Gyors emelkedés

A fúrásminták alapján mintegy négymillió évvel ezelőtt a légkör szén-dioxid-tartalma 400 ppm-re emelkedett (a ppm azt mutatja, hány szén-dioxid-részecske van egymillió anyagrész között), ami felerősítette a ciklusok melegítő hatását. Naish emlékeztetett arra, hogy a légkör szén-dioxid-koncentrációja ismét megközelíti a 400 ppm-et: az ipari forradalom előtti 280 ppm-es értékről máig 387 ppm-re nőtt.

A fúrási adatok és a számítógépes modellezés alapján azt feltételezik a tudósok, hogy a Nyugat-Antarktisz jegét védő páncél néhány száz éven belül eltűnhet, ezer éven belül pedig összeomolhat maga a jégtakaró. Mindez - a kelet-antarktiszi jégtakaró olvadásával együtt - a világtengerek szintjének hétméteres emelkedését vonhatja maga után.