Mátyás
-6 °C
1 °C

Kitört az alaszkai Redoubt vulkán

2009.03.24. 01:03
Helyi idő szerint vasárnap este kitört Alaszka egyik legnagyobb tűzhányója, a Redoubt - közölték hétfő este a helyi hatóságok.

Az Anchorage városától 150 kilométerre délkeletre lévő, 3108 méter magas vulkán 15 kilométeres magasságig lövellt ki magából vulkáni hamut. A szakemberek már korábban felszólították a vulkán környékén lévő települések lakosait, hogy tartsák csukva az ablakokat és ajtókat, felkészülve az esetleges hamuesőre.

A Redoubt kitörését négy kisebb utókitörés követte. Eddig nem érkeztek jelentések esetleges áldozatokról, illetve károkról. A szakemberek viszont úgy vélik, hogy a Redoubt a közeli hetekben ismét vulkáni aktivitást fejthet ki.

000T TRWas2227510

A térség légterében számos légifolyosón közlekednek utasszállító repülőgépek. A becslések szerint naponta 20 ezren utaznak repülőgéppel a veszélyeztetett terület fölött. Mivel a kilövellt vulkáni hamu jóval a légi járművek repülési magassága fölé kerül, a légiközlekedésre is veszélyt jelenthet a tűzhányó.

A Redoubt legutóbbi kitörésekor, 1989-ben nem sokon múlott a katasztrófa. A KLM holland légitársaság egyik Boeing 747-es gépe 231 utassal a fedélzetén a vulkáni hamufelhőbe került, és emiatt a hajtóművek bedugultak. A pilótának azonban sikerült kényszerleszállást végrehajtania Anchorage repülőterén.