Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Lelőtték a partra vetődött delfineket

2009.03.26. 12:17 Módosítva: 2009-03-26 12:17:39
Pár napon belül másodszor vetődött partra Ausztrália partjainál néhány delfin. Az állatokat lelőtték az ausztrál hatóságok, hogy lerövidítsék a szenvedéseiket.

Állatorvosok lelőtték az utolsó három delfint abból a csapatból, amely másodszor is partra vetette magát Ausztrália távoli partjainál, mert úgy ítélték meg, hogy már nem maradt remény megmentésükre - jelentette be csütörtökön az ausztrál Környezetvédelmi és Megőrzési Hivatal munkatársa.

Szenvedtek

A kedden megmentett, tengerbe visszairányított, tíz hosszúszárnyú delfin közül szerdán hat ismét szárazra került Délnyugat-Ausztráliában, körülbelül hat kilométerre attól a helytől, ahol szabadon engedték őket.
A hivatal szakértőket és állatorvosokat küldött a helyszínre, ám három állat a mentőcsapat megérkezése előtt elpusztult. Az állatorvosok lelőtték a megmaradt három delfint is, hogy lerövidítsék az állatok szenvedését. A delfinek túl nagyok voltak ahhoz, hogy halálos injekciót kaphassanak.

A szakemberek remélik, hogy legalább a fennmaradó négy állat a tengerben marad. "Jelenleg úgy tűnik rendben vannak, de a következő napokban megfigyelés alatt tartjuk a partot és a partközeli vizeket" - jelezte a hivatal munkatársa.

Hétfőn hajnalban kilencven hosszúszárnyú gömbölyűfejű és öt palackorrú delfin vetődött partra egy nyugat-ausztráliai partszakaszon. Az állatok többsége elpusztult, de a mentőknek négy hosszúszárnyú és négy palackorrú delfint sikerült visszaterelni a tengerbe, tíz hosszúszárnyút pedig kedden a parton szállítottak át a néhány kilométerrel arrébb fekvő mélyebb vizű partszakaszhoz.