Ágnes
-1 °C
2 °C

Egyre melegebbek az óceánok

2009.03.27. 13:38 Módosítva: 2009-03-27 13:46:50
Mivel kevesebb a homokvihar Afrikában, kevesebb por kerül az óceánok fölé, amitől azok felmelegednek. A folyamat hurrikánok kialakulásához vezet.

Az Atlanti-óceán felszínének mintegy 70 százaléka melegszik 1980 óta, átlagosan egy évtized alatt negyed Celsius-fokkal. Ennek az az oka, hogy az afrikai homokviharokból és a vulkánkitörések hamujából kevesebb port szállítottak ezekre a területekre a szelek - állítja Amato Evan, a Visconsin-Madisoni Egyetem tudósa. A levegőben lebegő por ugyanis visszatükrözi a napsugárzás egy részét, így kevesebb napfény éri el a tenger felszínét, ezért a víz kevésbé melegszik fel.

Ellentétes hatások

Amato Evan korábban azt is kimutatta, hogy amikor magas a levegő portartalma, akkor kevesebb a hurrikán, mert a hurrikánokat a meleg tengeráramlatok okozzák. Azokban az években - 2004-ben és 2005-ben -, amikor rendkívül kevés homokvihar volt Afrikában, akkor megemelkedett a hurrikánok száma.

Evan és kollégái műholdas felvételek segítségével elemezték a levegő portartalmának és az Atlanti-óceán melegedésének tendenciáit. Bebizonyították, hogy összefüggés van az óceán hőmérséklete és a vulkáni tevékenység között.

Evans javasolja, hogy a klímaváltozási modellekben figyelembe kellene venni a homokviharokat is. A vulkánkitöréseket nehéz volna belekalkulálni, mert megjósolhatatlanok.