Ilona
17 °C
33 °C

Megtalálták a legnagyobb halrajt

2009.03.27. 12:12 Módosítva: 2009-03-27 12:14:26
Egy új, víz alatti képalkotási technológia segítségével a tudósok megtalálták az eddigi legnagyobb halrajt, amelyben több százmillió hal úszik, többnyire heringek.

A kaliforniai MIT tudósai az OAWRS (Ocean Acoustic Waveguide Remote Sensing) nevű új technológiával figyelték meg a rekordméretű halrajt, ami többnyire heringekből áll. Ezzel a módszerrel nemcsak a raj mozgását, hanem a sűrűségét is meg lehet állapítani. Az eljárás lényege, hogy hanghullámokat bocsátanak a halakra, a korábban használt módszerekkel ellentétben nem magas, hanem mélyebb frekvenciájú hanghullámokat, így nagyobb távolságból lehet mérni. A kutatás segíthet a tudósoknak megérteni, hogy miért gyűlnek össze ekkora rajokba a halak – adta hírül a BBC.

halraj

„Olyan ez mintha egy optikai kábelnek használnánk az óceánt. Az alacsony frekvenciájú hangoknak köszönhetően akár száz kilométeres területet is vizsgálhatunk” – fogalmazott a kutatás vezetője, Nicholas Makris. A tudós szerint a megfigyelések segíthetnek megőrizni a csökkenőt halállományt.

A heringek általában napnyugta után verődnek össze rajokba, amikor kevesebb a fény, és biztonságosabb a tengerfenéktől távol úszni. A megfigyelés során kiderült, hogy éjjel az íváskor gyülekező halak vonzani kezdik társaikat, így alakítják ki az esetenként több négyzetkilométeres nagyságú rajokat.

A hanghullámokkal történő tengeri megfigyelés nem új módszer, 2006-ban már felfedeztek így egy óriási halrajt. Akkor húszmilliós halrajt észleltek, ez a rekord most megdőlt.