Géza
-12 °C
-4 °C

Négy környezetvédelmi nagyprojektet gyorsítanak fel

2009.03.27. 13:34

Hogy gyorsabban és egyszerűbben történjenek meg a hatósági engedélyeztetési eljárások, a kormány szerdán úgy döntött, kiemelt jelentőségűnek nyilvánít négy nagy környezetvédelmi beruházást, amelyek 82 milliárd forint értékéből 85 százalékot az Európai Unió finanszíroz.

A közösségi pénz lehívása és felhasználása gyakran szűk határidőhöz van kötve, ezért a hazai engedélyezési eljárásokat fel kell gyorsítani. Ez azt jelenti, hogy a hatóságoknak soron kívül kell elbírálniuk a kérelmeket, legfeljebb 60 napon belül. Ugyanígy a fellebbezések eldöntésére is csak 30 napjuk van. Ezzel akár fél évvel rövidülhetnek le az eljárások - mondta Szabó Imre.

A következő négy évben kivitelezendő négy nagyprojektben több millió ember életminősége javulhat, csökkenhet az árvízveszély és emelkedik a vízminőség. A kis-balatoni vízvédelmi munkák során jelentősen csökkenhet a Balaton tápanyagterhelése, javul a víz minősége.

A beruházás eredményeképpen a Kis-Balaton vízállása a Zala folyó vízszintingadozásához fog igazodni, továbbá létrejön egy új víztározó is. A Ráckeve-Soroksári Duna-ág vízminőségének javítása hat fővárosi kerületet és 26 települést, összesen 570 ezer embert érint közvetlenül.

Budapest és Tas között 50 kilométeren lesz jobb a Duna vize.

Ez Magyarország egyik legnagyobb pecaparadicsoma is - mondta a környezetvédelmi miniszter. A Duna árvízvédelmi beruházás a Szigetköztől kezdődően 200 kilométeren át húzódik, 970 ezer lakos árvíz elleni védelme lesz jobb a jelenleginél. A Tisza-hullámtéri projekt keretében a Kisköre és Szolnok közti 62 kilométeres folyószakaszon a hullámtéri beavatkozással 40 centiméterrel csökkenhet a Tisza szintje. Ez 17 településen 130 ezer embert érint.

Magyarország eddig majdnem ezermilliárd forint értékű környezetvédelmi fejlesztést fogadtatott el az Európai Unióval - mondta Szabó Imre.