Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Ötven új pókfajt találtak

2009.03.27. 09:37 Módosítva: 2009-03-27 09:37:13
Egy amerikai tudóscsapat eddig ismeretlen béka- és pókfajokat talált Pápua-Új-Guineán. Az egy hónapos kutatás során hatszáz fajt találtak, ebből ötven pókfajta, három békafaj és két növény teljesen új a tudományban.

Az újonnan felfedezett pókfajok között van számos ugrópók, a békák között pedig találunk élénkzöld levelibékát és egy ciripelő hangokat kiadó fajt is. Ezeken kívül felfedeztek egy csíkos gekkófajt, valamint két eddig ismeretlen növényt is – adta hírül a LiveScience. A négyhetes expedíciót egy alapítvány finanszírozta.

A kutatást vezető amerikai tudós, Wayne Maddison szerint a felfedezett pókok különösen fontosak, hiszen segíthetnek megérteni az ugrópókok evolúciós fejlődését. Ám nem csak ezért van nagy jelentősége a felfedezésnek: Maddison szerint ezek a kicsi élőlények hordozhatnak magukban orvosilag fontos vegyszereket. „A pókok mérge évmilliók alatt fejlődött ki úgy, hogy hatni tudjon a zsákmányának neurológiai rendszerére. Ezért minden egyes pók segíthet az orvostudománynak” – mondta. A kutatást szervező Conservation International nevű természetvédelmi szervezet idén még három további expedíciót is tervez Pápua-Új-Guineára. A következő áprilisban indul majd.

Az ugrópókok a sarkkörök kivételével a világon mindenütt fellelhetőek. Testük hosszának harmincszorosát képesek átugrani, és majdnem ötezer fajtájuk megtalálható a háztartásokban.