Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Vb-selejtezőn tiltakoznak a madárvédők

2009.03.31. 16:32
Transzparenssel tiltakozik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Máltán folytatott kíméletlen és illegális vadászat ellen, az április 1-jén sorra kerülő Magyarország-Málta vb-selejtezőn.

A szerdai vb-selejtezőn az egyik szurkolói transzparensen nem a szokásos buzdító feliratok egyikét fogja látni a közönség, hanem egy komor hangulatú angol mondatot: „Stop killing wild birds is Malta!”, azaz „Ne gyilkoljátok a vad madarakat Máltán!” A megmozdulást az MME szervezi tiltakozásul a szigetország vadászati hagyományai ellen - írja a szervezet sajtóközleménye. Becslések szerint évente 2 millió madarat mészárolnak le Málta területén.

A máltai vadászok elsősorban a tavaszi madárvonulás idején, az Európába hazatérő szárnyas vándorokat lövik, szinte válogatás nélkül. A lelőtt madártetemekből kis számban gasztronómiai kuriózumnak számító ételeket készítenek, többségük szeméttelepen végzi vagy családi trófea lesz belőle. A trófeagyűjtők előszeretettel lőnek le nagyobb testű, főleg ragadozó madarakat, mert jobban mutatnak. A hazánkban védett madarak közül a barna rétihéját, a vörös vércsét és a fokozottan védett darázsölyvet ejtik el legszívesebben, minden hatályban lévő Európai Uniós direktívát figyelmen kívül hagyva.

A több mint négyszázezer főt számláló szigeten annyira erős a vadászati lobbi, hogy az EU csatlakozást megelőző népszavazáson az akkori máltai miniszterelnök személyes levélben tájékoztatta a máltai vadászokat, hogy a csatlakozás után is folytathatják tevékenységüket. Az apró mediterrán szigeten mintegy 15-16 ezer engedéllyel rendelkező vadász vagy madárfogó él. Ez a kis érdekcsoport jelentős kárt okoz Európa-szerte, hiszen a kontinensen végzett, áldozatos természetvédelmi erőfeszítések gyümölcsét aratják le a madarak mészárlásával, puszta passzióból.

A következetes helyi és nemzetközi nyomásnak köszönhetően 2009-ben – már második alkalommal – nem nyitják meg a tavaszi vadászszezont, jelentette be március 19-én Lawrence Gonzi máltai miniszterelnök. Ennek ellenére egy frissen kiadott sajtóközlemény szerint barna rétihéjákat, barna kányát, vörös- és szürke gémet illetve búbos bankát találtak lőtt sebekkel vagy elpusztulva, a helyi és nemzetközi megfigyelők. Az illegális vadászat tehát folytatódik, azt törvényekkel nem, csak szemléletváltással lehet végleg visszaszorítani. Az MME a focimeccsen próbál társadalmi üzenetet küldeni a máltaiaknak.