Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyorsabban nőnek a fák a klímaváltozás miatt

2009.04.07. 13:00 Módosítva: 2009-04-07 13:07:12
Gyorsabban és nagyobbra nőnek a fák, és egyéb növények a globális felmelegedés miatt, és ezzel lassítják is a folyamatot – állapították meg a Leeds-i egyetem kutatói. A jelenséget esőerdőkben észlelték először, de később rizs-, szója, és cukorrépaültetvények vizsgálatakor is igazolták.

A dolog hátterében a légkör növekvő szén-dioxid-tartalma áll, ami az üvegházhatáson keresztül a felmelegedés egyik fő hajtóereje. A növények szén-dioxidot vesznek fel a levegőből, és azt, illetve a talajból felvett vizet a napsugárzásból felvett energia felhasználásával alakítják át szénhidrátokká, miközben oxigént termelnek – ez a fotoszintézis. Mivel a légkörben a szén-dioxid koncentrációja az emberi tevékenység hatására egyre nő, a növények több tápanyaghoz jutnak, emiatt gyorsabban, és nagyobbra nőnek. A kutatók 70 ezer fát vizsgáltak meg Afrika tíz különböző részén, és vetették össze a mérési eredményeket a negyven évvel ezelőttről származó adatokkal.

A számítások szerint 1750 óta a levegőben a szén-dioxid tartalma 278-ról 380 ppm-re (parts per million, vagyis egymilliomod rész, az ezrelék ezreléke) nőtt. A kutatók a növények fejlődésében 13 százalékos növekedést regisztráltak, és becsléseik szerint az afrikai őserdők emiatt négyzetkilométerenként 0,6 tonnával több szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, mint a hatvanas években tették. Ha ezt az adatot a Föld teljes növényzetére általánosítjuk, a gyorsabb növekedés összesen évi ötmilliárd tonna plusz szén-dioxidtól szabadítja meg a légkört. Bár a szám óriásinak tűnik, eltörpül amellett az 50 milliárd mellett, amit az ember minden évben a levegőbe küld.

Bár ez a természetes önszabályozó folyamat a felmelegedés ellen hat, csak lelassítani képes azt, megállítani nem, mondta el a New Scientist szakértője, Fred Pearce. A légkörben az üvegházhatást okozó gázok koncentrációja évi két százalékkal nő, ráadásul a klímaváltozás egyéb hatásai (szárazság, a hőmérséklet növekedése) ellensúlyozhatják a gyorsabb növekedés hatását.