Adalbert
15 °C
21 °C

Gyorsabban nőnek a fák a klímaváltozás miatt

2009.04.07. 13:00 Módosítva: 2009.04.07. 13:07
Gyorsabban és nagyobbra nőnek a fák, és egyéb növények a globális felmelegedés miatt, és ezzel lassítják is a folyamatot – állapították meg a Leeds-i egyetem kutatói. A jelenséget esőerdőkben észlelték először, de később rizs-, szója, és cukorrépaültetvények vizsgálatakor is igazolták.

A dolog hátterében a légkör növekvő szén-dioxid-tartalma áll, ami az üvegházhatáson keresztül a felmelegedés egyik fő hajtóereje. A növények szén-dioxidot vesznek fel a levegőből, és azt, illetve a talajból felvett vizet a napsugárzásból felvett energia felhasználásával alakítják át szénhidrátokká, miközben oxigént termelnek – ez a fotoszintézis. Mivel a légkörben a szén-dioxid koncentrációja az emberi tevékenység hatására egyre nő, a növények több tápanyaghoz jutnak, emiatt gyorsabban, és nagyobbra nőnek. A kutatók 70 ezer fát vizsgáltak meg Afrika tíz különböző részén, és vetették össze a mérési eredményeket a negyven évvel ezelőttről származó adatokkal.

A számítások szerint 1750 óta a levegőben a szén-dioxid tartalma 278-ról 380 ppm-re (parts per million, vagyis egymilliomod rész, az ezrelék ezreléke) nőtt. A kutatók a növények fejlődésében 13 százalékos növekedést regisztráltak, és becsléseik szerint az afrikai őserdők emiatt négyzetkilométerenként 0,6 tonnával több szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, mint a hatvanas években tették. Ha ezt az adatot a Föld teljes növényzetére általánosítjuk, a gyorsabb növekedés összesen évi ötmilliárd tonna plusz szén-dioxidtól szabadítja meg a légkört. Bár a szám óriásinak tűnik, eltörpül amellett az 50 milliárd mellett, amit az ember minden évben a levegőbe küld.

Bár ez a természetes önszabályozó folyamat a felmelegedés ellen hat, csak lelassítani képes azt, megállítani nem, mondta el a New Scientist szakértője, Fred Pearce. A légkörben az üvegházhatást okozó gázok koncentrációja évi két százalékkal nő, ráadásul a klímaváltozás egyéb hatásai (szárazság, a hőmérséklet növekedése) ellensúlyozhatják a gyorsabb növekedés hatását.