Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Pirinyó békát találtak az Andokban

2009.04.08. 08:04 Módosítva: 2009-04-08 08:04:45
Német, amerikai és perui tudósok új békafajt fedeztek fel. Az állat olyan pici, hogy elfér egy ujjbegyen, csak néhány petét rak és nem fejlődik ebihallá.

A Noble-törpebéka (Noblella pygmaea) nevű békafaj létezését eddig is sejtették, mert a brekegését többször hallották már. Az Andokban élő állatot végül terepmunkán találta meg egy amerikai, német és perui herpetológusokból (kétéltűkkel és hüllőkkel foglalkozó biológusok) álló kutatócsoport a perui Manu Nemzeti Parkban. Edgar Lehr, a drezdai Senckenberg Természettörténeti Gyűjtemény és Alessandro Catenazzi, a kaliforniai Berkeley Egyetem munkatársai a Copeia című szaklapban publikálták felfedezésüket – írja a LiveScience.

Fotó: Alessandro Catenazzi, University of California
Fotó: Alessandro Catenazzi, University of California

A Noble-törpebéka átlagos testhossza alig valamivel több mint egy centiméter (11,4 milliméter), és barna rejtőszíne van, ezért nem volt könnyű megtalálni. Az állat az Andokban valaha felfedezett legkisebb béka, és a világ egyik legkisebb kétéltűje. A béka a hegyvidéki bozótos-füves térségben él szárazföldi életet a tengerszinttől nagyjából 3025 és 3190 méteres magasságban. A nőstények csak két, négy milliméter átmérőjű petét raknak, többnyire mohába és avarba, és ezeket védik a rovaroktól. A peték nem fejlődnek ebihalakká, rögtön apró békák kelnek ki belőlük.

Lehrék szerint a törpebéka mellett még több hasonló békafajt rejt a Manu Nemzeti Park, bár a klímaváltozás és a térségben honos gombafertőzések veszélyeztetik ezeket az élőlényeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?