Judit
2 °C
7 °C

Megfejtették a titokzatos tengeri fény okát

2009.04.09. 10:20 Módosítva: 2009-04-09 10:20:50
A tengerfenéken világító zöld fény a párkeresést, de a védekezést is szolgálja.

Amerikai kutatók egy, a Syllidae családba tartozó tűzféregfaj fényleadó képességét vizsgálták. A San Diegó-i Scripps Oceanográfiai Intézet munkatársai, Dimitri Deheyn és Michael Latz az "Invertebrate Biology" című szaklapban írják le, hogyan gyűjtöttek több száz férget a San Diego előtti Mission öbölben.

Rövid ideig tart

Megmutatkozott, hogy a féregnőstények a partnerek odavonzásához használják a világítást, méghozzá figyelemreméltó pontossággal. A fényorgia tetőpontja mindig egy vagy két nappal előzte meg az aktuális félholdat, 30-40 perccel napnyugta után.

Syllidae2

A látványosság 20-30 percig tart: a nőnemű férgek először zöldes nyálkát bocsátanak ki a vízbe, ezt kicsit később csírasejtjeik követik. A fény odavonzza a hímivarú férgeket, amelyek ezután leadják a saját csírasejtjeiket, és ezzel készen is vannak az utódok.

A nyálka kémiai tulajdonságai bámulatra méltók. A világítás még mínusz 20 fokon is működik - mutatták ki a kutatók laboratóriumi körülmények között. A melegítést 40 fokig bírta az anyag szerkezete. Érdekes, hogy akkor is végbemegy a világítóreakció, ha nincs a környezetben oxigén.

Védekezés

Egyértelműen megmutatkozott, hogy a párkeresésen kívül is bevetik világítóképességüket a férgecskék. A fiatal állatok, amelyek épp csak elérték a fél-egy milliméteres nagyságot, szintén alkalmazzák, a kutatók szerint a lehetséges támadóik elkergetésére. A fényreakció ekkor nem váladékképződés formájában nyilvánul meg, hanem rövid villámlásokban a férgen belül.

A kutatók azt írják, hogy még nem tudták megfejteni a világítás pontos kémiai részleteit a tűzférgeknél. Nyilvánvalóan fontos szerepet tölt be azonban egy különleges fotoprotein. Hatásmechanizmusa mindenesetre eltér attól, amelyet Osamu Shimomura Nobel-díjas kémikus írt le medúzák esetében, bár ott szintén fotoprotein játssza a kulcsszerepet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?