Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Mesterséges vulkánnal hűtenék a Földet

2009.04.09. 16:20 Módosítva: 2009-04-09 16:20:30
John Holdren, Obama egyik tanácsadója szerint akár szennyező anyagokkal is lehetne küzdeni a felmelegedés ellen, de meglehetősen elkeseredettnek kéne ahhoz lennünk, hogy ilyen eszközökhöz nyúljunk.

Az elnök tudományos tanácsadói szerint a globális felmelegedés már akkora problémát jelent, hogy radikális eszközökkel kell védekezni ellene. John Holdren az AP-nek adott interjújában beszélt arról, hogy szennyező anyagokat lőnének az atmoszféra felső rétegeibe, amivel megszűrnék, visszavernék a Földre érkező napfényt. Holdren szerint ugyanakkor egy ilyen eljárást csak végső esetben alkalmaznának.

Meg kell fontolni

„Érdemes számolni vele, nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy bármelyik lehetőséget lesöpörjük az asztalról", mondta.

Holdren elmondta, hogy melyek azok az események, amiknek be kell következniük ahhoz, hogy kemény eszközökhöz kelljen nyúlni. Ilyen például az északi-sarki jégtakaró teljes elolvadása nyáron, ami Holdren szerint elfogathatatlan következményekkel járna. A szakértő szerint a globális felmelegedés olyan, mintha egy fék nélküli autóval száguldanánk egy szikla felé a ködben, néha drasztikus módszerekhez kell nyúlni, ha meg akarunk állni.

Holdren úgy látja, meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy valamilyen technológiai módszerrel akadályozzuk meg a globális felmelegedést. Véleményét osztja a National Academy of Science és a brit parlament is. Az Amerikai Meteorológiai Társaság állásfoglalása szerint komolyan tesztelni kell a rendelkezésünkre álló technológiákat, hogy megtudjuk, milyen lehetőségeink vannak.

Természetes példa

Az ismertetett módszer, az atmoszféra felső rétegeinek a beszennyezése lényegében egy mesterséges óriásvulkán lenne. A Föld történetében már számos olyan kitörés volt, ami után a levegőbe jutó szennyező részecskék hatására lehűlt az átlaghőmérséklet. Holdren szerint ugyanakkor ez a megoldás elég kockázatos: lehetnek mellékhatások, ráadásul nem oldaná meg az üvegházhatású gázok problémáját sem. „Meglehetősen elkeseredettnek kellene lennünk ahhoz, hogy használjuk a módszert" - mondta.

vulkan

A másik lehetőség olyan mesterséges fák létrehozása, amik képesek magukba szívni a szén-dioxidot, ami után már csak a szennyező anyag tárolását kell megoldani. Egy ilyen terv meglehetősen költséges lenne, ugyanakkor még mindig kevesebbe kerülne, mintha egy nagyobb felmelegedés árát kellene megfizetnünk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!