Auguszta
-7 °C
0 °C

Szagról ismerik fel ellenségeiket a hangyák

2009.04.21. 10:45 Módosítva: 2009-04-21 10:47:04
Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült új ismereteket szereznie a hangyák szagfelismeréséről. A szagoknak hasonló szerepe van a boly életében, mint az embernél az igazoltatásnak.

A kutatók Giovanni Galizia, a Konstanzi Egyetem biológusa vezetésével publikálták eredményeiket a Proceedings of the Royal Society című tudományos szaklapban. A kutatók lóhangyákat vizsgáltak, és azt állapították meg, hogy az állatok csak ellenségeiket ismerik fel, társaikat nem.

„Ha egy hangya be akar menni a bolyba, szüksége van a megfelelő illatra” – magyarázta Galizia. A tudósoknak sikerült a testszag egyes összetevőit eltávolítanunk, illetve becsempésznünk a bolyba. Csak akkor azonosította be ellenségeként - és támadta meg - egyik hangya a másikat, ha annak szaga egy plusz komponenst tartalmazott. Ha azonban egy összetevő hiányzott, nem reagáltak a hangyák. „Olyasmi ez, mint egy útlevél, amelynek csupán az első három oldalát ellenőrzik, a maradékot azonban nem” – mondta a tudós.

A kísérletek azt is megmutatták, hogy a barát-ellenség besorolás teljesen az illatkoktél egyes alkotóelemeitől függ. A koktél összetétele úgy tűnik, pontosan rögzített, variációkat nem tűr el. A hangyák célzottan reagálnak bizonyos anyagokra, másokra pedig egyáltalán nem. Az állatoknak előre rögzített „illattérképük” van, amelyet az ellenségek felismeréséhez vetnek be.

A hangyák testén egyrészt bonyolult mirigyrendszer található, amely a legkülönbözőbb illatanyagokat termeli. Másrészt a táplálék is lényeges szerepet játszik a testszag kialakulásában. Azok a hangyák, amelyek ugyanazt a táplálékot fogyasztják, közös illatot fejlesztenek ki, a kölcsönös táplálékcserével pedig még fokozzák is ezt a hasonlóságot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!