Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiszáradnak a Föld folyói

2009.04.22. 15:00 Módosítva: 2009-04-22 15:02:56
A Föld szinte összes folyójából fogy a víz, amikből nem, azokból is csak azért, mert az olvadó gleccserek táplálják őket még egy ideig. A kutatók szerint katasztrófa fenyeget hosszú távon, mert kifogyunk az édesvízből.

Az utóbbi ötven évben a Föld szinte összes nagyobb folyójának csökkent a vízhozama – derült ki abból a jelentésből, amit az amerikai meteorológiai intézet megbízásából végeztek tudósok a világ minden táján. Összesen 900 jelentősebb folyó vízszintjének változását elemezték 2004-től visszamenőleg az 1950-es évekig, és néhány ázsiai, és sarkvidéki folyó kivételével mindnél azt találták, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökken a vízhozam.

A növekedő vízhozamok okának az egyre jelentősebb jég- és hóólvadást tartják (az ázsiai folyóknál, mint a Jangce, a Himalája gleccsereiből származik a plusz víz). Több nagy folyónál viszont, mint a Sárga–folyó Kínában, a Colorado Amerikában, vagy a gangesz Indiában, drámai csökkenést jegyeztek fel.

A jelenség fő oka a klímaváltozás, ami megváltoztatja az esőzések és a párolgás megszokott rendjét, és az emberi tevékenység, ami gátak és vízierőművek építésével, és a mezőgazdaságban az öntözés óriási vízigényével vonja ki a vizet a rendszerből. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az édesvízkészlet csökkenése katasztrofális következményekkel járhat, ha a folyamat tovább gyorsul, és a folyókat szó szerint a kiszáradás fogja fenyegetni.