Friderika
10 °C
18 °C

Felfedezték a világ legnagyobb barlangjait

2009.04.24. 08:29 Módosítva: 2009.04.24. 08:32
Brit kutatók fedezték fel azt a két barlangot Vietnamban amik jóval szélesebbek és magasabbak is, mint az eddigi legnagyobbnak tartott malajziai Szarvas-barlang.

Mindkét barlang az Unesco által 2003-ban a Világörökség részévé nyilvánított Nha Ke Bang Nemzeti Parkban található, írja a Than Nienh vietnami napilap. A nagyobb, Son Doong nevű barlang kétszáz méter magas és százötven méter széles, vagyis majdnem kétszer akkora, mint az eddig legnagyobbnak tartott, száz méter magas, kilencven méter széles bejáratú Szarvas-barlang Malajziában.

Be sem tudták járni

Bár a barlangok nagyságát más kritériumok, hosszuk és mélységük, alapján is szokás mérni, ebben az esetben a belső magasságot vették figyelembe. Howard Limbert, a brit barlangkutató egyesület tagja elmondta, a kutatók a képződmény hatalmas mérete miatt be sem tudták járni a teljes barlangot.

images1769805 1

A Son Doongot nem most fedezték fel először, 1991-ben már járt itt barlangász, ő azonban nem tudott visszaemlékezni a bejárat pontos helyére.

A Son Doongot április 10 és 14 közötti expedíciójuk során megtaláló utazók fedezték fel a százötven méter magas és százharminc méter széles En barlangot is, amely most már a világ második legnagyobb barlangjaként ismert.