János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az északi sarkvidéken ragadt egy brit expedíció

2009.05.06. 10:10 Módosítva: 2009.05.06. 10:27
Másfél hetes késés után sikerült az utánpótlást szállító repülőgépnek elérni azt a brit sarkkutató expedíciót, akik a rossz időjárás miatt a magukra maradtak a táborukban április végén.

Pen Hadow, Ann Daniels és Martin Hartley a Catlin Arctic Survey nevű projekt keretében a sarki jégtakaró vastagságát vizsgálja. Az élelmiszer-utánpótlást szállító repülőgép a rossz időjárás miatt néhány napig nem tudta megközelíteni a táborukat már a múlt hónapban sem, ezért tartalékolták az ételt. Az április végi hóvihar azonban sokkal tovább tartott, mint gondolták, így összesen 11 napot késett az utánpótlás.

A kutatók napi 90 grammra csökkentették az élelmiszer-fejadagjukat, amivel napi 1000 kalóriát tudtak magukhoz venni, a sarkvidéki munkánál megszokott 6000 helyett. "Mintha napi három Mars-szeleten éltünk volna" ­ festette le a helyzetet Martin Hartley, aki a BBC operatőreként vesz részt az expedícióban. A rádiókapcsolat a londoni központtal végig élt. A kutatók – miután felfüggesztették a tudományos méréseket, hogy spóroljanak az energiájukkal – az éhség és fáradtság mellett főleg arra panaszkodtak, hogy irtózatosan unatkoznak.

A kutatók végül úgy döntöttek, az eredetileg tervezettnél egy héttel korábban befejezik az expedíciót. ­ Nem a megpróbáltatások miatt, hanem mert a vártnál hamarabb jön el a nyári olvadás, ami veszélyesen vékonnyá változtatja alattuk a jeget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!