Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Megújuló energián alapuló iskolafűtés Nyíregyházán

2009.05.25. 12:01

Megújuló energián alapuló fűtéskorszerűsítés kezdődik az Európai Unió támogatásával a nyíregyházi Arany János Gimnázium és Általános Iskola sóstóhegyi tagintézményében - jelentette be Gerda István, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen sajtótájékoztatón hétfőn.

A társaság pályázata alapján harmincmillió forintos költségből korszerűsítik az iskola hőellátását, a földgáz helyett pellettel, energiafűvel és faaprítékkal fűtik majd az intézmény épületeit, míg a meleg vizet napkollektorok szolgáltatják a jövőben - mondta a cégvezető.

Hozzátette: a beruházási költség 46 százalékát vissza nem térítendő támogatásként kapta a beruházó kft. az Európai Regionális Fejlesztési Alapból.

Az új fűtési és melegvíz-készítési móddal a sóstóhegyi iskola évi 20 százalékos energia-költséget, több mint kétmillió forintot takaríthat meg. Emellett elkerülhetővé válik évi 1400 kilogramm szén-dioxid kibocsátás is, ami a gázfűtés nyomán került korábban a légkörbe.

A kivitelezést a nyáron kezdik meg és a fűtési időszak kezdetére, október közepére végeznek a munkálatokkal.

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a város 6-7 évvel ezelőtt saját forrásból kezdte meg közintézményeiben az energia-takarékosságot szolgáló fejlesztéseket, az elektromos energia-hálózatok korszerűsítését, a létesítmények szigetelését, ablakainak, ajtóinak kicserélését.

Most a sóstóhegyi beruházáshoz hasonló, további 3-4 pályázat elkészítését várják az önkormányzati tulajdonban lévő Nyírtávhő Kft.-től, hogy áttérjenek, ahol arra lehetőség van, a megújuló energián alapuló hőellátásra.

Krajner Attila, az Energia Központ Kht. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy 2013-ig mintegy 100 milliárd forint összeg áll rendelkezésre megújuló energia célú beruházásokra, amit pályázatok alapján nyerhetnek el a befektetők.  • Vennék
  • Hírek