Fehér tetőkkel a klímaváltozás ellen

2009.05.29. 16:55 Módosítva: 2009.05.29. 16:56
A fehérre festett tetők négyszer annyi napfényt vernek vissza, mint a sötétek, ezzel a felmelegedés ellen hatnak. Ráadásul légkondira is kevesebbet kell költeni.

Dr. Steven Chu, Nobel-díjas fizikus, az Obama-kabinetben az energiaügyi minisztérium vezetője roppant egyszerűen hangzó megoldással állt elő a globális felmelegedés ellen: fessük fehérre a tetőket. A fehérre meszelt felületek a napfény 80 százalékát visszaverik, míg a sötét színűeknél ez az arány csupán 20 százalék. A fehér tetők a napsugárzás energiájából négyszer annyit üldenének vissza az űrbe, ezzel csökkentve a hőmérsékletet, ráadásul az egyre növekvő energiaigényű légkoncidionálásnak is kevesebb munkája lenne.

Dr. Chu számításai szerint, ha a világ összes épületén fehérre festenék a tetőt, az olyan hatással lenne a klímaváltozásra, mintha 11 évre leállítanák a világ összes autóját, vagy számokban kifejezve, mintha 44 milliárd tonnával kevesebb szén-dioxid jutna a légkörbe.

A megoldás nem új, mediterrán országokban ősidők óta szokás az épületek falait és a tetőket fehérre festeni, hogy ezzel is védekezzenek a forróság ellen. 2005 óta Kaliforniában kötelező az új építésű, lapos tetejű kereskedelmi épületeken a tető fehérre festése, Georgia és Florida államban is adókedvezményekkel támogatják a fehér tetőket.  • Hírek
  • Hírek