Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Pillangóáradat lepi el Európát

2009.05.29. 10:35 Módosítva: 2009.05.29. 10:37
Milliónyi pillangó árasztja el Európát a napokban. A bogáncslepke Észak-Afrikában kel ki, és minden évben megteszi ezt az utat - ilyen sokan azonban régóta nem érkeztek.

Nagy-Britanniában egy hete kezdődött az invázió, azóta a szigetországban mindenütt megjelent a bogáncslepke (Vanessa (Cynthia) cardui) a legmagasabb hegyektől, a legsűrűbb erdőkön át London kellős közepéig. Percenként ötven érkezését jegyezte fel a Natural England rezervátum személyzete a norfolki parton, ahol összesen tizennyolcezer példányt számláltak meg.

Vanessa cardui JPG01

Németországba gyorsabban eljutott a narancsszínű, fekete-fehér pettyes pillangó. Bajorországban és Baden-Württembergben már két hete jegyezték érkezését. Északkeletre tartva egy hét leforgása alatt elérték a Balti-tengert. Több mint háromszáz helyszínről jelentették huszonötnél több egyed észlelését egy napon belül, tizenöt helyszínen pedig ezernél is több pillangót láttak egy nap.

"Az évszázad eseménye" - mondta Reinart Feldmann, a lepkék németországi megfigyelését koordináló Helmholtz Környezetkutatási Központ kutatója. Entomológusok egyetértenek abban, hogy ötven éve nem láttak ekkora tömegű inváziót. A tarkalepkefélék családjába tartozó bogáncslepke azért indul hosszú útjára Észak-Afrikából, mert a szárazság miatt ott nyáron nem talál táplálékot.

A bogáncslepke utolsó nagy invázióját 1996-ban regisztrálták. Idén már a tél végén sejteni lehetett, hogy rengeteg pillangóra lehet számítani. Egy spanyol kutató, Constanti Stefanescu százezrével látta őket kikelni Marokkóban február közepén, miután a bőséges téli csapadék elősegítette a hernyó tápnövényének csírázását. A kedvező szelek segítségével már áprilisban elérték Spanyolországot a lepketömegek. Pár hétre rá már Franciaországban is látták őket. "Minden jel arra utal, hogy ez lehet minden idők legnagyobb inváziója" - vélte Martin Warren, a brit Butterfly Conservation szervezet igazgatója. Hazánk sem marad ki a kontinensméretű eseményből. Itthon elsősorban a Dunántúlon – a Bakonyban és a Balaton környékén - látták a színpompás lepkék tömegeit.

cardui

Az állat nem okoz nagy kárt: a kifejlett lepkék nektárt szívogatnak, a hernyó fő tápnövénye - a faj nevéből adódóan - a bogáncs és más, gyakori növények. Az Európában született új generáció ezeken él, mielőtt augusztusban átváltozik lepkévé, és szeptemberben visszatér Afrikába.