Rudolf
2 °C
13 °C

A klímaváltozás miatt lassulnak a szelek

2009.06.12. 15:41 Módosítva: 2009.06.12. 15:41
A következő évtizedben akár 30 százalékot is lassulhat a szelek átlagsebessége, mert a klímaváltozás csökkenti a légkörben a hőmérsékleti különbségeket, amik a légmozgásokat gerjesztik. A szélerőművek rosszul járnak.

1973 óta nagy mértékben csökkent a szelek sebessége az amerikai Közép-nyugaton és a keleti partvidéken – állapította meg az Iowa State University kutatócsoportja. A szél átlagos és csúcssebessége is nagyjából tíz százalékot csökken évtizedenként a tudósok szerint, akik a klímaváltozást teszik felelőssé ezért a jelenségért. Ironikus, hogy éppen a megújuló energiaforrást használó és ezzel a felmelegedés ellen küzdő szélerőművek sínylik meg a klímaváltozás hatását a legjobban, jegyezte meg az ABC Newsnak a tanulmány egyik szerzője, Eugene Takle.

A jelenség nem általános, a tudósok főleg a Mississipitől keletre, illetve a nagy tavak környékén mértek nagy változásokat a szélsebességben. Utóbbira van pontosabb magyarázatuk is: a felmelegedés miatt mostanában már nem fagy be az USA és Kanada határán fekvő öt nagy tó, és a szél jellemzően sokkal erősebb jég, mint nyílt vízfelület felett, hiszen nem veszít energiát a hullámok mozgatásával.

A tudósok kiemelik, hogy ez az első ilyen jellegű kutatás a témában, ráadásul a számítógépes modellek nem mutatnak csökkenést a szelek sebességében, így több ellenőrző mérésre és kutatásra lesz még szükség, hogy a jelenség mértékét pontosabban meghatározzák.

A klímaváltozás hatására a sarkok közelében gyorsabban emelkedik az átlagos hőmérséklet, mint az Egyenlítőhöz közelebbi részeken (ezt a mérések főleg az északi sarkvidék esetén igazolják). Emiatt csökkennek a hőmérsékleti és nyomáskülönbségek a Föld légkörében, és emiatt gyengülnek le a szelek. A kutatók szerint a jelenség egyre gyorsul, és a borúlátóbbak szerint a következő évtizedben akár újabb 30 százalékkal is lassulhat a szél. Tovább árnyalja a képet, az amerikai szélerőművek szövetségétől Robert Gramlich szóvivő nyilatkozata, aki szerint ők nem tapasztaltak ilyesmit.