16:00, December 06. ÉLŐ
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

A végítélet felhőit fotózták le Iowa felett

2009.06.12. 11:00 Módosítva: 2009.06.12. 11:00
Fél évszázada nem kellett hozzányúlni a felhők osztályozására kitalált rendszerhez, de most lehet hogy egy Iowa államban lefényképezett felhő miatt új kategóriát kell nyitni. A fenyegető, szürke viharfelhő semmilyen ismert légköri jelenségre nem hasonlított, és úgy nézett ki, mintha a világvége előhírnöke lenne.

Olyan volt, mintha az Armageddon jött volna el – így jellemezte Jane Wiggins amatőr fotós azt a felhőképződményt, amit Des Moines városában, Iowa államban fényképezett le 11. emeleti irodája ablakából. A fenyegető színű, valószínűtlenül alacsonyan elhelyezkedő, átláthatatlanul sűrű felhő negyedóra után szétfoszlott. Ms. Wiggins 2006 nyarán fotózta le a felhőt, de a kép csak most jutott el szakértő meteorológusokig. A szakembereket is zavarba hozta a kép, mert a felhőre nem igazán tudják a 200 éve használt felhőosztályozási rendszer egyik címkéjét (cirrus, stratus, cumulus, nimbus) sem ráragasztani, különbözik mindentől, amit eddig láttak.

A kutatók most azon vitatkoznak, hogy kreáljanak-e új felhőkategóriát az iowai jelenségnek. Legutóbb 1951-ben volt szükség arra, hogy új típussal bővítsék a felhőfajták körét. Az esetet még furábbá teszi, hogy az adott időben semmi olyan szokatlan időjárási körülményt nem regisztráltak a helyszín közelében, ami indokolta volna a különleges légköri jelenség létrejöttét.

08

Az emberek évszázadok óta figyelik a felhőket az égen, a besorolásukra használt rendszer kiforrott és stabil. Ez a felfedezés nem olyan, mint amikor egy új növényfajtára bukkannak az Amazonas-menti őserdőben. A felhők ott vannak mindenki szeme előtt – érzékeltette Brand Foote, a National Center for Atmospheric Research meteorológiai kutatóközpont vezetője, hogy miért olyan nagy dolog egy új felhőfajta felfedezése.  • Hírek
  • Hírek