16:00, December 06. ÉLŐ
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Magyarországon is fotóztak Armageddon-felhőket

2009.06.16. 10:45 Módosítva: 2009.06.16. 10:50
Miközben a világ meteorológusai azon vitáznak, hogy a múlt héten Iowából előkerült fotók miatt fel kell-e borítani a felhőosztályozás rendszerét, az Index olvasói az amerikaihoz nagyon hasonló, néha még ijesztőbb fellegeket ábrázoló fényképekkel árasztottak el minket.

Néhány napja került a média figyelmének középpontjába az iowai Armageddon-felhő: a név a fotóstól származik, aki azt mondta, a felhő olyan félelmetesen nézett ki, mintha a végítélet jött volna el.

A meteorológusok azóta vitáznak, hogy vajon a felhők osztályozására használt négy nagy csoport mellé egy újabbat kell-e létrehozni a jelenségnek. Az amerikai National Center for Atmospheric Research meteorológiai kutatóintézet vezetője, Brant Foote például amellett van, hogy a jelenség simán belefér a Cumulous felhőkategóriába, míg a Cloudspotters Guide című szakkönyv szerzője, Gavin Pretor-Pinney, illetve a brit Cloud Appreciation Society intézet új kategóriát vezetne be.

Armageddon-felhő Budapest felett (fotó: check.blog.hu)
Armageddon-felhő Budapest felett (fotó: check.blog.hu)

Olvasóinktól több olyan fényképet is kaptunk, amelyeken az iowaihoz hasonló (a laikus szemnek legalábbis) fenyegető felhők láthatók Budapest felett. Egy olvasónk pedig – okleveles meteorológus – azt írta, szerinte az iowai felhő valószínűleg egy Altostratus, alacsony felhőalappal, amely a domborzat hatására párhuzamos sávokba rendeződött alakot vett fel.  • Hírek
  • Hírek