Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Új szalamandrafajt fedeztek fel

2009.07.10. 12:04
Amerikai kutatók új szalamandrafajt találtak az Appalache-hegységben. Az aprócska állat annyi mindenben különbözik a többi szalamandrafajtól, hogy új nemzetségbe sorolták.

A szalamandrát két végzős hallgató, a columbiai Missouri Egyetemen tanuló Bill Peterman és a Georgiai Egyetemen diplomázó Joe Milanovich találták a hegység fennsíkjain. Mivel sejtették, hogy új fajról van szó, az állatot elvitték Carlos Camp biológushoz, a demoresti Piedmont Főiskola professzorához, aki más nagy tapasztalatú kollégáival együtt a Journal of Zoology című szaklapban közölte a felfedezést &ndaszh; írja a BBC hírportálja.

Az Appalache-hegység ideális élőhely a nedves, erdős környezetet kedvelő szalamandráknak, éppen ezért korábban alaposan feltérképezték a térség szalamandraállományát. Váratlan volt tehát, hogy új fajt találnak, főként olyat, ami annyi mindenben különbözik rokonaitól, hogy egy teljesen új szalamandranemzetségbe kell sorolni. Merthogy ez történt, Campék új nemzetséget hoztak létre a Urspelerpes brucei nevű állatnak. Utoljára 1961-ben történt olyan, hogy Amerikában új nemzetségbe soroltak egy négylábú gerincest, az is egy szalamandrafaj volt.

forrás: bbc.co.uk
forrás: bbc.co.uk

A szalamandra tüdő nélkül, bőrén keresztül lélegzik. Ez még nem tenné különlegessé – az 500 ismert szalamandrafaj kétharmada ilyen – viszont a mérete szokatlanul kicsi, alig 25 milliméter. Ráadásul az egyetlen tüdő nélküli szalamandrafaj Amerikában, amelyiknél eltérő színezetet visel a hím és a nőstény: az előbbi bőse rikító sárga, és egy pár sáv fut végig a teste mindkét oldalán, míg a nőstény teste csíkok nélküli, és a színe is fakóbb. Ezen kívül a hímeknek 15 hátgerinccsigolyájuk van, míg a nőstényeknek eggyel több. Szokatlan az is, hogy a hímek és a nőstények mérete hasonló, lábaikon pedig öt-öt ujj van (a legtöbb kicsi szalamandrafaj csak négy ujjal rendelkezik).

Az állat életmódjáról egyelőre nem tudni sokat, de az állkapcsából arra lehet következtetni, hogy főként kisebb rovarokkal táplálkozik, amiket hosszú nyelvével kap el, akárcsak a többi szalamandra. A fajnak eddig nyolc példányát fedezték fel, valószínűleg a faj a kihalás szélén áll.