Kihalás előtt szexelt a vén teknős

2009.07.22. 16:01
Magányos George (Lonesome George), egy galápagosi teknős alfaj utolsó példánya a természetvédők nagy örömére kilencvenéves korában apai örömök elé nézhet. Fészkében kiköltetlen tojásokra bukkantak a gondozók.

Geroge, a Geochelone nigra abingdoni alfaj utolsó, 90 éves egyede a Pinta-szigetről származik, és 36 éve él a Galápagos Nemzeti Parkban. Az állat évtizedek óta semmi érdeklődést sem mutatott a nőstények iránt. A kutatók 1993 óta próbálnak párt találni George-nak, akinek két más galapagosi teknősalfajhoz tartozó nőstényt is bemutattak.

Tavaly a 90 kilós George-ban végre felhorgadt a vágy, és párosodott, a nőstény által lerakott tojások azonban nem voltak megtermékenyítve. A nemzeti park munkatársai a mostani fészekben öt tojást találtak, mind kiváló állapotban van. "Most százhúsz napig kell várnunk, hogy megtudjuk, meg voltak-e a tojások termékenyítve" - közölte a Galápagos nemzeti park közleménye.

A galápagosi óriásteknősök azon fajok közé tartoztak, amelyek megfigyelése során fogalmazta meg Charles Darwin evolúciós elméletét. A Galápagos-szigeteket 1535. március 10-én fedezték fel a spanyolok, ekkor körülbelül 250 ezer teknős élt itt. Jelenleg 11 alfaja él az óriásteknősnek, számukat húszezerre teszik a tudósok. A legnagyobb ma élő szárazföldi teknősfaj testtömege 150-225 kilogramm is lehet, hossza elérheti a 180 centimétert, és akár 120-200 évig is elélhet.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport