Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Illemiskola szemtelen majmoknak

2009.07.28. 14:45 Módosítva: 2009.07.28. 14:53
Szokatlan módszerrel kívánnak megszabadulni az indiai vadőrök a Pandzsáb államot sújtó majomvésztől: a szemtelen, emberekre támadó és hűtőket fosztogató állatokat majomiskolában szeretnék megnevelni.

A hindu majomistent Hanumánnak hívják, és Indiában emberek milliói imádják. A vallási státus minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy az állatok az utóbbi években valósággal megszállták az indiai városokat. Mivel az erdők rohamléptekben tűnnek el, mind több makákó bukkan fel a lakott területeken, és fosztogatja a lakásokat élelem után kutatva. Még az irodákba is beosonnak, hogy papírt egyenek. Embereket is megtámadnak, és a kis majmok harapása rendkívül fájdalmas.

Drákói intézkedések, mint például a tömeges kilövés, vallási okokból kizártak. Pandzsáb állam most forradalmi módszerrel állt elő a majomcsapás megszüntetésére. A vadőrök a különösen agresszív állatokat befognák és rehabilitációban részesítenék. Mintegy száz makákó járhatna a jövőben majomiskolába.

A populáció elérte az ötvenezer egyedet, csupán Patiala város körül tízezer állat él. „A probléma megoldásaként a patialai állatkert mellett létesítenénk egy rehabilitációs majomközpontot” –- fejtette ki a tervet R. K. Luna fővadőr a Der Spiegelnek. Az országban ez lenne az első ilyen központ, és az első körben húsz állatot látnának el. A majmok orvosi kezelésben részesülnének, tudományos módszerekkel változtatnák meg a viselkedésüket. A vadőrök azt remélik, hogy az idomításnak köszönhetően csökken majd az állatok agresszivitása.