Fülöp, Evelin
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Gyilkos alga támadta meg a francia tengerpartot

2009.08.31. 13:25 Módosítva: 2009.08.31. 13:26
A mezőgazdaság túl sok műtrágyát használ, a műtrágya bekerül a tengerbe, ahol az algák mértéktelenül elszaporodnak, a dagály kimossa őket a partra, elpusztulnak, és hidrogénszulfid szabadul fel a bomlás során. A hidrogénszulfid nagy koncentrációban mérgező, és Bretagne-ban a jelenség elért arra a pontra, ahol már halálos veszélyt jelent a gáz a part egyes szakaszain.

Franciaország északnyugati részén, Bretagne tartományban, a turisták által különösen kedvelt Côte d'Armor partszakaszt aggasztó módon kezdi ellepni az alga. Ez pedig nem csupán a strandok látványát csúfítja el, de egyes helyeken egyenesen életveszélyes, az alga elbomlása során ugyanis hidrogénszulfid kerül a levegőbe, ami egyrészt rendkívül büdös, másrészt nagy mennyiségben mérgező, ájulást és halált okoz.

Az algahelyzet eddig jobbára helyi probléma volt, a sajtó akkor kapta fel, amikor egy helyi farmer életét éppen csak sikerült megmenteni, a lova pedig nagyjából fél perc alatt elpusztult, amikor a part egy algával különösen vastagon borított szakaszán jártak.

Szakértők szerint az alga a mezőgazdaság miatt, pontosabban a nagy mennyiségben a tengerbe kerülő műtrágya miatt szaporodott el ilyen mértéktelenül. A műtrágyák magas nitrát- és foszfosztartalma a sok napsütéssel és a sekély vízzel közösen optimális környezetet teremt az algáknak. A part közelében a tengervíz nitráttartalma a normális öt-hatszorosa, a helyi folyók torkolatához közel mértek 12-14-szeres, a talajvízben pedig 20-szoros értékeket is.

alga

A dagály hatalmas mennyiségben mossa ki a partra az algát, ami az apály közeledtével kinn marad a parton, elpusztul, és a bomlásakor nagy mennyiségű hidrogénszulfidot, és más mérgező gázokat szabadít fel. A jelenség az árapály minden egyes ciklusában megismétlődik: a Saint-Michel-en-Grève nevű falu önkéntesei egy alig két kilométeres partszakaszról tízezer tonna algát takarítottak el július végén.

A partok takarítása csak tüneti kezelés, a probléma megoldását hosszú távon a mezőgazdaság gyökeres átalakítása jelentené, amiért hiába lobbiznak már a kutatók jó ideje. Szakértők szerint most érkezett el az a kritikus pont, amikor az algahelyzet már konkrét életveszéllyel jár, és ez talán cselekvésre készteti majd a problémát eddig semmibe vevő hatóságokat.

Az alga egyébként a francia pertok mellett a világ más részein is gondot jelent, Amerikából és Kínából is jelentettek hasonló eseteket.