Oszkár
20 °C
29 °C

Bálnák haldokolnak Madagaszkár partjainál

2009.09.03. 16:15
Egy Madagaszkár déli partjainál augusztus 26-án elsüllyedt török teherszállító hajó egyre aggasztóbb mértékű természeti katasztrófát idéz elő: a hajóból szivárgó anyagok több kilométer hosszan beszennyezték a partvonalat, amely haláltusát vívó halaktól és bálnáktól hemzseg.

A szigetország déli partján található Faux Captől három kilométerre elsüllyedt, 189 méter hosszú, 30 méter széles hajó 39 ezer tonna foszfátot szállított Indiába. A L'Express de Madagascar című helyi lap beszámolója szerint a szállítmány egy részén kívül a tengerbe ömlött még 383 köbméter üzemanyag, valamint hétezer liter ürülékkel és olajjal szennyezett víz is. A hajó elsüllyedésének oka egyelőre ismeretlen.

A partra mosott hosszúszárnyú bálnákat, amelyeknek légzőjáratai eldugultak az olajtól, állatorvosok közreműködésével gondozzák. A több tonnás vízi emlősök az évnek ebben a szakában csapatokban úsznak el a Madagaszkár partjainál fekvő Szent-Mária sziget mellett, hogy aztán a Franciaországhoz tartozó Réunion környékén világra hozzák borjaikat. A szennyezés a Cap Sainte Marie parkot, egy védett természeti területet is fenyeget, amely többek között ritka teknősfajoknak ad otthont. Környezetvédők felhívták a figyelmet arra a káros hatásra is, amelyet a kiömlött anyagok gyakorolnak a korallzátonyokra, valamint az algák foszfát kiváltotta ugrásszerű elszaporodására, amely felboríthatja a törékeny ökológiai egyensúlyt.

A Madagaszkár körüli vizeken igen gyakran süllyednek el hajók, ám ez az első eset, hogy a húszmilliós lakosságú volt francia gyarmatot, amely híres ritka fajokat felvonultató állat- és növényvilágáról, komoly szennyeződés éri el hajótörés miatt. Monja Roindefo miniszterelnök hét eleji beszédében az ország történetének eddigi legnagyobb ilyen típusú természeti katasztrófájának nevezte a történteket.

A partszakasz megtisztításában és az olajréteg felszívásában nyolcszáz ember vesz részt. A hatóságok nyomatékosan felszólították a lakosságot arra, hogy ne egyenek a partra vetett bálnák húsából, mivel egyelőre nem tudják, hogy a foszfát mellett szállított-e mást is a hajó, és ha igen, mit. Az érintett területen a helyiek egyik fő megélhetési forrását jelentő halászatot is felfüggesztették. Hivatalosan meg nem erősített információk szerint az MS Gulser Ana névre hallgató hajó olyan feketelistán szerepelt, amelynek alapján biztonsági okokból megtiltották az Európai Unió kikötőibe való behajózását.