Új mélytengeri medúzafajt találtak

2009.09.03. 15:43
Amerikai kutatók megfigyelték, milyen medúzaszerű állatok élnek a jeges északi vizekben. Meglepő felfedezéseket, tettek, például találtak egy új fajt, ami szokatlanul nagy mennyiségben fordult elő.

Kevin Raskoff, a kaliforniai Monterey-félszigeti Főiskola kutatója kollégáival együtt 2005-ben indított kutatóexpedíciót a Kanadai-medence néven ismert területre. A régiót egy víz alatti hegylánc részben elvágja a környező tengerektől, ezért itt elszigetelten alakulhattak ki olyan mélytengeri fajok, amelyek máshol nem találhatók meg.

Raskoffék az amerikai óceán- és légkörkutató intézet, a NOAA támogatásával több merülést végeztek a területen. Egy távirányítású tengeralattjárót küldtek le több alkalommal háromezer méter mélyre, és közben több mint ötven különböző medúzaszerű állatot filmeztek le. A tudósok a Deep Sea Researh Part II című szakközlönyben publikálták megfigyeléseiket, amit Raskoff összegezett a BBC-nek: „Sok meglepetés ért bennünket, többek között az, hogy mennyi különböző kinézetű, nagyságú és populációjú fajt találtunk.”

Untitled-4

A megfigyelt állatok többsége olyan harang vagy korong alakú csalánozó volt, ami a „medúza” szóról az eszünkbe juthat, de a kutatók találkoztak bordásmedúzákkal is, amik úgy néznek ki, mint a medúzák, de nincsenek csalánsejtjeik, azaz nem tudnak csípni. Ezen kívül láttak kolóniában élő hólyagosmedúzát és zsákállatokat. A kutatók szerint a víz nagy részét két medúzafaj uralta: az egyik a Sminthea arctica nevű medúza, ami száz és 2100 méteres mélység között él, és már ismert volt a kutatók előtt. A másik azonban egy teljesen új faj volt.

A Narcomedusák közé tartozó apró, kék medúza sokban különbözik a tipikus medúzáktól, például abban, hogy a csápjait a teste elé nyújtja úszás közben – valószínűleg azért, hogy jobban meg tudja ragadni zsákmányát. Az állat olyan szokatlan, hogy rendszertanilag saját külön nemzetségbe sorolják majd. Egy másik érdekes felfedezést hozott az Aulacoctena nevű bordásmedúza vizsgálata: a 15 centis állat a tudósok szerint leginkább egy narancssárga tengeri féreggel táplálkozik, és ettől a féregtől kapja saját narancssárga színét.

Raskoffék azt remélik, hogy a későbbiekben más elzárt és kevésbé látogatott mélytengeri vizekben is kutathatnak majd. Legközelebbi útjukat az alaszkai partok mellett található Aleuti-árokba tervezik.  • Hírek
  • Bankszámla