Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Elkerülhetetlen a tengerszint 2 méteres emelkedése

2009.09.30. 14:15 Módosítva: 2009.09.30. 14:15
A tengerek szintjének legkevesebb 2 méteres emelkedése csaknem elkerülhetetlen a 21. században - állítják az oxfordi egyetemen rendezett klímakonferencia résztvevői.

A tengerek vízszintemelkedésénél az a bökkenő, hogy a folyamat nagyon lassan indul, és amikor elkezdődik, gyakorlatilag megállíthatatlanná válik - mondta Stefan Rahmstorf, a német Potsdami Intézet kutatója. Nincs rá mód, hogy megállítsuk a tengerszint-emelkedést, még akkor sem, ha nullára csökkentjük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását - hangsúlyozta a kutató, hozzátéve, hogy legjobb esetben, ha sikerül stabilizálni a hőmérsékletet, csak az emelkedés mértékének gyorsulását lehet megakadályozni.

A tudósok többsége az emberi tevékenység hatására legkevesebb 2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedésre számít. A 20. században a globális hőmérséklet 0,7-0,8 Celsius fokot emelkedett. Rahmstorf szerint, ha ez a hőmérséklet 1,5 Celsius foknál nem emelkedik magasabbra, az óceánok szintje akkor is legalább 2 méterrel lesz magasabb, és ez számos szigetország megsemmisüléséhez vezethet.

A szakember legjobb esetben legfeljebb 1 méteres tengerszint-emelkedést feltételez a 21. századra, 3 Celsius fokos átlaghőmérséklet-emelkedés esetén a következő 300 év során legfeljebb 5 méterrel lehetnek magasabbak az óceánok.

Ezt a folyamatot csak akkor állíthatnánk meg, ha valahogy le tudnánk hűteni a bolygót. Ehhez széndioxidot kellene kivonni a légkörből, ami a jelenleg ismert technológiákkal megfelelő mennyiségben még nem lehetséges - magyarázta Rahmstorf.