Aliz
6 °C
14 °C

Eltűnhet a Kilimandzsáró hava

2009.11.03. 08:33
Az éghajlatváltozás miatt már húsz éven belül elveszítheti hósapkáját Afrika legmagasabb hegye, a Kilimandzsáró.

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói már régóta figyelemmel kísérik a Tanzánia területén fekvő hegy gleccserének visszahúzódását, és megállapították, hogy a jégmező az elmúlt években láthatóan kisebb lett. A szakértők az emelkedő hőmérsékletnek, a csökkenő mennyiségű csapadéknak és a csekély mértékű felhőzetnek tulajdonítják a jég visszahúzódását – derül ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) internetes oldalán hétfőn közölt tanulmányból.

Mt. Kilimanjaro 12.2006

Lonnie Thompson és kollegái közvetlen mérésekkel és légi felvételekkel is vizsgálták a gleccser nagyságát és szélességét. Becslések szerint a jég mennyisége 1912 és 2007 között 85 százalékkal csökkent. Az utóbbi időben a folyamat különösen felerősödött: 2000 és 2007 között a gleccser 26 százalékot veszített mennyiségéből. Az aggasztó jelek láttán a tudósok a jég visszahúzódásának drámai felgyorsulására figyelmeztettek. Amennyiben az éghajlati körülmények nem változnak, a gleccser már 2022 és 2033 között teljesen eltűnhet.

A Kilimandzsáró hava becslések szerint 11 700 éve fedi a hegyet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?