Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szemétmező és kizsákmányolt Föld az év környezetvédelmi fotóin

2009.11.03. 13:45
Kihirdették a Prix Prictet fotóverseny idei győzteseit. Kofi Annan tetszését leginkább egy Jangcéről készült sorozat nyerte el.

Az év legjobb környezetfotóinak csak két éve írták ki először a Prix Pictetversenyt a Pictet & Cie. svájci bank támogatásával, de máris nagy a presztízse. Ez többek között annak köszönhető, hogy a kezdeményezés tiszteletbeli elnöke a volt ENSZ-főtitkár Kofi Annan, és olyan lapok is felkapták a versenyt, mint a Financial Times. A Prix Pictet célja, hogy globális környezeti problémákra hívja fel a figyelmet. Tavaly a víz volt a pályázat témája, idén a föld – ennek ellenére egy vizes téma nyerte a százezer svájci frankos fődíjat: a brit Nadav Kander a Jangce folyóról készített sorozatával lett a legjobb. Ezen kívül 11 további sorozatot beválogattak a legjobbak közé, ezek egy Kofi Annan előszavával ellátott albumban jelennek majd meg.

„Ezek a képek emlékeztetnek minket arra, hogy milyen törékeny a bolygónk, és hogy mennyi kárt okoztunk már eddig is” - mondta Annan a nyertes képeket kommentálva. A Jangce-sorozat mellett többnyire az ipari termelés okozta környezeti károkat bemutató képek kerültek a legjobb fotók közé. Akad néhány kivétel is: Darren Almond például teliholdkor, hosszú expozíciós idővel készített fotókkal nyert, Abbas Kowasari pedig egy háborús emlékmenetet örökített meg. További részletek a fenti galéria képaláírásaiban, az összes fotót pedig itt lehet megtekinteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?