István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Amszterdam zöldversenyre hívja San Franciscót

2009.12.19. 13:05
San Francisco és Amszterdam környezetvédelmi internetes vetélkedésbe kezdett arról, hogy melyik nagyváros a leginkább természetbarát.

Az amerikai és holland városok polgármesterei a közlemúltban indították el zöld versenyt, miközben csatlakoztak a Cisco technológiai óriáscégnek a világ nagyvárosaihoz intézett felhívásához, hogy egyesüljenek a globális felmelegedés és egyéb környezeti problémák elleni küzdelemben.

Amszterdamban egy online városi ökotérképet hoztak létre, amely megmutatja, ki mennyire óvja bolygónkat a hulladékok újrafeldolgozása, az energiatakarékosság és más területeken. San Francisco ökotérképe már májusban, a Föld Napján megszületett.

„Nagyon lelkes vagyok most, hogy Amszterdam felveszi ezt a stafétabotot és globális versenyt alakíthatunk ki, és innovációkra ösztönözhetjük az embereket” - hangoztatta Gavin Newsom, San Francisco polgármestere.

A térkép láthatóvá teszi az emberek számára, hogy a szomszédjaik milyen jót cselekszenek másokhoz viszonyítva. Az amszterdami ökotérkép megszületésével online eszköz van annak a mérésére, hogy Amszterdam vagy San Francisco a zöldebb. Az ökotérképek információt adnak arról is, hogy miként valósítsunk meg zöldebb városi életstílust. A térképek adatai megmutatják a nagyvárosi vezetőknek, hogy hová kell célozniuk a szolgáltatásaikat, összpontosítaniuk politikájukat - hangsúlyozta Newsom.

Az emberek viselkedésének megváltoztatása az egyik nagy kihívás a klímaváltozás elleni küzdelemben -  állapította meg Wim Elfrink, a Cisco illetékese. A weboldalak célokat tűzhetnek ki. Üzletemberként valamennyien tudjuk, hogy ha a dolgokat mérhetővé tesszük, akkor azonnal javulást tapasztalunk - tette hozzá.

Newsom szerint miközben a nagyvárosok zölddé tétele érdekében fontosak az olyan önkéntes intézkedések, mint amilyeneket az ökotérképek kiváltanak, elkerülhetetlen a szabályozás szükségessége az újrafeldolgozással, a komposztálással és más zöld gyakorlatokkal kapcsolatban. Amikor kötelezővé tettem a komposztálást, ez jóval ellentmondásosabb volt, mint a homoszexuális férfiak házassága - hangoztatta (San Francisco az egyetlen olyan amerikai nagyváros, ahol a komposztálás kötelező).