Süllyed a természetvédők csúcstechnológiás hajója

2010.01.06. 10:00
Süllyedni kezdett egy harcias természetvédelmi szervezet millió dolláros motorcsónakja szerdán, miután összeütközött a japán bálnavadászok hajójával az Antarktisz vizein - közölte a szervezet alapítója.

A Sea Shepherd nevű szervezet aktivistái az ütközés előtt bűzbombák bevetésével próbálták akadályozni a bálnavadászokat, valamint a propellerekre tekert kötelekkel akarták leállítani a japán hajókat. A bálnavadászokkal évek óta rendszeresen megküzdő Sea Shepherd közlése szerint az egyik japán hajó hirtelen gyorsítva szándékosan nekiütközött az Ady Gil nevű motorcsónaknak. Az ütközéstől letört a hajóorr egy része, és a megbénult hajó süllyedni kezdett. A fedélzeten lévő hat embert sikerült kimenteni az indokolatlan támadás után - áll a szervezet közleményében.

Képek az ütközésről

A csúcstechnológiás trimaránt 2009 végén adományozta egy amerikai üzletember a természetvédőknek, hogy a gyors hajóval jobban fel tudják venni a küzdelmet a bálnavadászokkal. A Föld körüli hajózás gyorsasági rekordját tartó hajó bemutatásakor a Sea Shepherd alapítója, a kanadai Paul Watson azt mondta: a járművet arra használják majd, hogy fizikailag akadályozzák a bálnák megszigonyozását. Régi hajójukkal ugyanis csak a kifogott bálnákat feldolgozó hajóval tudtak lépést tartani.

Paul Watson még az ütközés előtt nyilatkozva elmondta, hogy szervezetének aktivistái karácsonyfa-díszekbe rejtett bűzbombákkal támadtak a bálnavadászokra az Ady Gilről. Kelet-Afrikában agyonlövik az elefántokat kilövő vadorzókat, mi csak bűzbombákat dobálunk - jelentette ki Watson, aki akkor azt mondta, hogy a japánok "ma nem ölnek meg egy bálnát sem, hanem előlünk futnak".

A bálnák kereskedelmi célú vadászata egy nemzetközi szerződés értelmében 1986 óta tilos. Japán azonban kihasználja azt a joghézagot, hogy a tudományos kutatási célokra a bálnavadászat engedélyezett. Tokió nem is titkolja, hogy a kifogott bálnák húsa ebédlőasztalokon köt ki.  • Hírek
  • Hírek