Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Vizsgálat indul a környezetvédő hajó és a bálnavadászhajó összeütközése miatt

MTI/Index
2010.01.07. 10:59
Új-Zéland vizsgálatot indított az Ady Gil ausztrál környezetvédő hajó és a Sonan Maru japán bálnavadászhajó szerdai összeütközése miatt - jelentették be Wellingtonban. Murray McCully új-zélandi külügyminiszter felszólította mind a Sea Shepherd (Tengeri pásztor) környezetvédő szervezetet - amelyé az Ady Gil volt -, mind a japán bálnavadászokat, hogy ne veszélyeztessék emberek életét a déli félteke tengerein.

A karbon-kevlár szövetből készült és a lopakodó bombázóra hasonlító, óránként 93 kilométeres sebességre képes trimaránt japán bálnavadász hajók felderítésére használta a Sea Shepherd az Antarktisz vizein. Az Új-Zélandon bejegyzett futurisztikus hajó a Sonan Maruval ütközve erősen megrongálódott a Commonwealth-öbölben. Nem süllyedt el, a környezetvédők megmentették ettől. Hatfős legénységét sértetlenül kimentették.

Az Ady Gil (az eredeti neve egyébként Earthrace volt) 2006-ban épült meg, 2,5 millió dollárból (468 millió forint), amit a környezetvédő szervezet támogatói adtak össze. A hajó hossza 24 méter, 13 tonnát nyom, két, egyenként 540 lóerős motorját biodízel hajtja. Az Ady Gil tartja a Föld körbehajózásának gyorsasági rekordját a kizárólag motorral hajtott, vitorla nélküli hajók között, 60 nap, 23 óra, 49 perces idővel, amivel az addigi csúcsot 13 nappal javította meg. A vitorlások között egyébként 50 nap 16 óra a rekord. A hajó megépítésével, és a rekordkísérletekkel a környezetvédők célja azt bemutatni, hogy zöld technológiák használatával is el lehet versenyképes teljesítményeket érni.

"Az új-zélandi kormány a leghatározottabban ellenzi, hogy Japán bálnavadászatot folytasson az Antarktisz vizein, de azt is, hogy bárki emberek halálát okozza ott. Új-Zélandra hárul a vizsgálat, de Ausztrália is segít benne" - mondta a miniszter. Közben a környezetvédők helikopterrel akarják folytatni a japán hajóval a tengeri csetepatét. Paul Watson, a Sea Shepherd alapítója és a szervezet fő hajójának kapitánya közölte, hogy a helikoptert a hajóról indították el.

Tudományos kutatás örve alatt Japán folyamatosan megsérti az 1986 óta érvényben lévő bálnavadászati moratóriumot, feldühítve ezzel egyebek közt Ausztráliát és Új-Zélandot. Az elmúlt években gyakoriak voltak a környezetvédők és halászok közötti összetűzések, többször előfordult, hogy hajóik összeütköztek. A szerdai ütközés volt évek óta a legsúlyosabb incidens.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?