Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

42 tonna méreggel bombáznak le egy ausztrál szigetet

2010.01.18. 08:00
A Lord Howe sziget igazi szubtrópusi paradicsom a Csendes-óceánban, Ausztrália és Új-Zéland között félúton, nagyjából 800 kilométerre Syndeytől. Pontosabban paradicsom volt egészen 1918-ig, amikor, a sziget felfedezése és az első telepesek megérkezése után közel 150 évvel, valószínűleg egy hajó rakterében bujkálva, az első patkányok is megérkeztek a szigetre. A legközelebbi nagyobb szárazföldtől több száz kilométerre fekvő szigeten máshol nem megtalálható fajok tucatjait alakította ki az evolúció, de az egyedi ökoszisztémára a patkányok elszaporodása katasztrofális következményekkel járt.

1921-ben, egy ausztrál utazó, Alan McCulloch már arról írt naplójában, hogy a sziget dzsungelében már csak a halál csendjét lehet hallani ott, ahol korábban milliárdnyi madár éneke szólt. Ma az 56 négyzetkilométeres sziget (összehasonlításképpen: a Margitsziget nagyjából 1 négyzetkilométer) a világörökség része, kétharmadát egy nemzeti park foglalja el, 350 állandó lakója mellett általában ugyanennyi turista is tartózkodik rajta.

A szigetre behurcolt, majd elvadult és elszaporodott állatok közül a macskáktól, kecskéktől és disznóktól már sikerült megszabadulni, a patkányok azonban túléltek minden irtóhadjáratot, eddig öt madárfaj teljes kiirtásáért teszik őket felelőssé, és a kihalás szélére sodortak még 13 madár-, két hüllő, és öt növényfajt. Ráadásul (és a rossz nyelvek szerint ez az elsődleges oka a patkányellenes akcióknak) a rágcsálók óriási pusztítást végeznek a kentiapálma magjai között, aminek exportja a sziget legfontosabb, és szinte az egyetlen bevételi forrása a turizmus mellett: a világ egyik legnépszerűbb szobanövényéből évi 1,5 milliót nevelnek fel és adnak el.

A Lord Howe sziget a NASA műholdképén
A Lord Howe sziget a NASA műholdképén

A sziget vezetősége és az ausztrál kormány most a végső csapásra készül a patkányok ellen. A tervek szerint 2012 augusztusában, két hét alatt összesen 42 tonna méreggel bombázzák le a szigetet helikopterekről, ami a szakértők reményei szerint végezni fog az egész populációval, majd három hónap alatt teljesen lebomlik, és nem fenyeget veszélyt az élővilág más tagjaira. A méreg pontos típusát egyelőre nem közölték.

Hasonló akciókat már sikerrel véghezvittek más szigeteken, a Lord Howe-i patkányirtás egyrészt a méreteiben különbözik ezektől, másrészt abban, hogy ez a sziget nem lakatlan. A bombázás idejére a lakosságot nem telepítik ki, a haszonállatokat (jellemzően csirkék és marhák a farmokon) azonban igen, a kutyáknak és más háziállatoknak pedig kötelező lesz a szájkosár, nehogy megkóstolják a méreggel preparált patkánycsalikat, amivel megszórják majd a szigetet. A sziget összes vadon élő madarát befogják, és madárházakban tartják majd, míg a méregveszély el nem múlik.

A terv nem talált egyöntetű támogatásra sem a sziget lakói, sem az ausztrál környezetvédők körében, akik szerint az egész akció vége az lesz, hogy visszafordíthatatlan károkat szenved a sziget élővilága, a patkányok meg simán túlélik, mint minden eddigi irtóhadjáratot.