Konrád, Tivadar
4 °C
22 °C

Megtalálták a legtitokzatosabb madár fészkelőhelyét

2010.01.18. 16:23
A világ legkevésbé ismert madaraként számon tartott himalájai nádirigó (Acrocephalus orinus) első ismert fészkelőhelyét fedezték fel Afganisztánban.
madarka

A himalájai nádirigó első egyedét Indiában fedezték fel 1867-ben, a másodikat 139 év múlva, 2006-ban észlelték Thaiföldön. A nemzetközi vadvédelmi szervezet, a World Conservation Society (WCS) szakemberei a Göteborgi Egyetem kutatóival közösen most Afganisztán északkeleti részén, az elmúlt évtizedek háborús pusztításaitól viszonylag megkímélt Váhán-folyosóban leltek az énekesmadárra.

Robert Timmins, a WCS munkatársa a térség madárközösségeit tanulmányozva figyelt fel egy aprócska, hosszúcsőrű, barnás madár dalára. A hangot rögzítette, és később himalájai nádirigóként azonosította a madarat. A következő nyáron a WCS kutatói visszatértek és az előző évben magnóra vett madárdalt használták fel arra, hogy fajtársait előcsalogassák. A helyszíni megfigyeléseken túl összesen húsz egyedet fogtak be, vizsgáltak meg, majd engedtek szabadon. DNS-vizsgálatokat is végeztek, valamint számos hangfelvételt készítettek.

„Mindeddig gyakorlatilag semmit sem tudtunk a himalájai nádirigóról, így a madár fészkelőhelyének felfedezése rengeteg új információt szolgáltat” – nyilatkozta Colin Poole, a WWF ázsiai programjának a munkatársa, hozzátéve, hogy a Váhán-folyosó számtalan biológiai érdekességet tartogat a tudomány számára, és óriási jelentőséggel bír Afganisztán élővilágának megóvását célzó jövőbeli erőfeszítések szempontjából.

A WCS jelenleg az egyetlen szervezet, amely Afganisztán élővilágát kutatja. Az elmúlt években a WCS összeállította a veszélyeztetett fajok listáját, aminek köszönhetően az országban betiltották a vadászatot a hóleopárdra, farkasra, barnamedvére és más fajokra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!