Árpád
-2 °C
3 °C

Újabb tizenöt gömbölyűfejű delfin pusztult el Új-Zéland partjainál

2010.01.24. 15:52
A tengeri emlősök a Déli-szigeten, Port Levy kikötőjének sekély vizű, iszapos partján vetődtek partra: szakemberek szerint valószínűleg táplálékkeresés közben eltévedtek, és rossz felé vették az irányt. Szombaton önkéntesek segítségével még sikerült visszaterelni a 48 állatot a nyílt vízbe, de vasárnap reggel ismét az iszapban vergődve találták őket.

Mintegy nyolcvanan fogtak össze, hogy a dagály megérkezése után, amikor víz megemeli őket, visszatolják a delfineket a mélyebb részekbe, hogy aztán csónakokkal csalogassák ki őket a tengerbe. A mentőakció csak részben volt sikeres, tizenöt állaton már nem tudtak segíteni.A tengeri emlősök között voltak öt méteresek is.

Decemberben mintegy 125 partra vetett gömbölyűfejű delfin pusztult el az új-zélandi partoknál. Az egyik csoport az Északi-szigeten úszott ki a partra. Állatvédők és önkéntesek százai siettek segítségükre, egész nap cserélték a nedves ruhákat az állatok testén, hogy ne száradjanak ki, majd a dagállyal megpróbálták visszajuttatni őket a tengerbe. Végül 43-at sikerült megmenteni a 63 delfinből.

A Déli-szigeten partra sodródott 105 társuk kevésbé volt szerencsés. Őket egy turistákat szállító repülőgép pilótája vette észre, sajnos túl későn. A helyszínre érkező állatvédők a delfinek többségét már holtan találták, a még agonizálókat el kellett altatni. Új-Zéland partjainál minden nyáron sok delfin és bálna sodródik ki a partra. A jelenségre eddig nem sikerült tudományos magyarázatot találni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?