Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Veszélyeztetett faj lett a himalájai nádirigó

2010.03.01. 16:10
Csupán tavaly nyáron fedezték fel a kutatók a világ legkevésbé ismert madaraként számon tartott himalájai nádirigó (Acrocephalus orinus) első ismert fészkelőhelyét Afganisztánban, a helyi természetvédelmi szervezet azonban máris felvette a ritka apróságot a veszélyeztetett fajainak listájára.

Az apró barnás madár eddig ismert legnagyobb fészkelőhelyére tavaly nyáron, Afganisztán északkeleti részén találtak rá a Wild Conservation Society (WCS) nevű nemzetközi vadvédelmi szervezet kutatói. A WCS egyik munkatársa még 2008-ban, a Pamír hegység madárközösségeit tanulmányozva készített hangfelvételeket az apró énekesmadárról, majd a rögzített anyag alapján azonosította be a szárnyas ritkaságot.

A szervezet kutatói a következő nyáron visszatértek a területre és a magnóra vett madárdal segítségével összesen húsz példányt fogtak be, majd engedtek szabadon a szükséges vizsgálatok után. Az egyenlőre gyermekcipőben járó afgán Nemzeti Természetvédelmi Szervezet pedig már fel is vette a ritka madarat a veszélyeztetett fajainak listájára.

Musztafa Zahir, a szervezet főigazgatója elismerte, hogy nagyon nehéz a környezetvédelemmel foglalkozni egy olyan országban, amelyet a tálib felkelők tartanak rettegésben. Zahir, aki az ország korábbi uralkodójának unokája, ugyanakkor azt is elmondta, hogy a ritka madárfaj felfedezésének hírét nagy örömmel fogadták az országban. "Nem igaz, hogy a mi országunk csak rossz történekkel van tele. Hiszen ennyi év után ezt a kis madarat pont nálunk fedezték fel, pedig mindenki azt hitte, hogy már rég kihalt" - hangoztatta.

Himalájai nádirigó (Acrocephalus orinus)
Himalájai nádirigó (Acrocephalus orinus)

A himalájai nádirigó első egyedét 1867-ben fedezték fel Indiában, a másodikra 139 évvel később, 2006-ban bukkantak rá a kutatók Thaiföldön. A ritka madárfaj eddig ismert legnagyobb populációjának pedig a Kínához közel eső és gyéren lakott Badahsan tartományban lévő Pamír-hegység ad otthont.

Az afgán természetvédelmi szervezet a himalájai nádirigó mellett további 14 fajjal bővíttette tavaly létrehozott listáját, amelyen így már összesen 48 állatfaj, köztük a ritka fehér leopárd, az ázsiai gepárd, és a hatalmas, csigavonalú szarváról felismerhető pödröttszarvú kecske is ott van.

Bár a természetvédelmi törekvések kezdetlegesek a közép-ázsiai országban, azonban a badahsani hatóságoknak például a múlt héten sikerült kimenteniük egy fehér leopárdot a falusiak kezei közül, akik csapdába ejtették és el akarták adni az állatot. A kimentett példányt, amely egy volt a még szabadon élő 150 fehér leopárd közül, azután fogják szabadon engedni, hogy teljesen felépült a sérüléseiből.