Bernát, Felícia
EUR 384,26 Ft
USD 364,02 Ft
7 °C
31 °C

Fehér Ház: Ez Amerika legnagyobb olajkatasztrófája

2010.05.31. 15:16
A Fehér Ház energiaügyi tanácsadója szerint a Mexikói-öbölben kibontakozó olajkatasztrófa nagyobb lesz, mint az Exxon Valdez 1989-es balesete. A héten megpróbálják elvezetni a szivárgó olaj nagy részét.

„Több olaj ömlik a Mexikói-öbölbe, mint bármikor a történelmünk során. Ez azt jelenti, hogy még annál is több olaj, mint az Exxon Valdez baleseténél” – mondta az NBC-nek vasárnap Carol Bowner, a Fehér Ház energiaügyi tanácsadója. Bowner szerint a Fehér Ház felkészült a legrosszabb lehetőségre, vagyis arra, hogy augusztusig nem sikerül elállítani az olajszivárgást.

olaj000T GYI0060601493

A tanácsadó azután nyilatkozott, hogy a British Petroleum újabb kísérlete bizonyult kudarcnak: a vállalat szakemberei a múlt héten nehéziszap és cement pumpálásával próbálták eltömni azt az 1500 méter mélyen levő lyukat, amiből az olaj szivárog.

Az olajszivárgás még április 20-án kezdődött, miután kigyulladt a BP egyik olajfúrótornya, a Deepwater Horizon – a torony elsüllyedt, és a hozzá csatlakozó vezetékből szivárogni kezdett az olaj, mivel a biztonsági szelep, aminek a baleset után zárnia kellett volna, nem működött. Azóta legalább 66 ezer tonna olaj került az öböl vizébe, és ez a mennyiség további napi 1680 tonnával növekszik. A louisianai partvidéken eddig 110 kilométernyi partszakasz érintett a katasztrófában.

Kétségbeesett próbálkozások

A BP eddig 940 millió dollárt költött a szivárgás elállítására, használtak olajfogó bójákat a folt megállítására, próbálkoztak a folt felgyújtásával, az olajat kisebb cseppekre bontó diszpergenssel és nagy olajfogó kupolával, de egyik megoldás sem fékezte meg az olajat.

A héten újra taktikát váltanak: egy mélytengeri robottal megpróbálnak belevágni a sérült vezetékbe, majd a tiszta vágásba egy csövet csatlakoztatni. Ha sikerül a manőver, nem áll le a szivárgás, csak a szivárgó olaj egy részét tudják majd elvezetni. Ha nem sikerül, könnyen lehet, hogy az új vágással csak rontanak a helyzeten, és gyorsítják az olaj ömlését. A legbiztosabb megoldás egy új kút fúrása lehet, amivel elszivattyúznák az olajat – ehhez azonban legalább két hónap kell, ezért legkorábban augusztusban lehet kész.

Barack Obama a hétvégén ismét ellátogatott az olajszennyezett partszakaszra
Barack Obama a hétvégén ismét ellátogatott az olajszennyezett partszakaszra

Bowner előtt Obama elnök is megszólalt olajügyben, amikor pénteken meglátogatta a katasztrófával sújtott területeket. „Nem nyugszunk, amíg el nem állítjuk a szivárgást, meg nem tisztítjuk vizeinket és partjainkat” – fogalmazott. Obama a szivárgás elállításán dolgozó szakembergárda létszámának megtriplázását ígérte.

A partnál pusztít igazán

Bár valóban ez lehet a legnagyobb olajkatasztrófa, ami amerikai partoknál történik, volt már néhány jóval nagyobb a történelemben. 1988-ban 132 ezer tonna olaj ömlött ki az amerikai Odyssey tankerből a kanadai Nova Scotia tartomány partjainál. 1979-ben pedig, amikor a görög Atlantic Empress tanker összeütközött egy másik hajóval, 287 ezer tonna ömlött a tengerbe Tobago mellett.

A Mexikói-öbölben is volt már súlyosabb olajömlés, amikor 1979 nyarán felrobbant az Ixtoc-I olajkút. A szivárgás 1980 márciusáig folytatódott, 454 ezer tonna olaj szennyezte az öblöt. A kiömlő olaj mennyisége azonban nem mindig arányos az okozott környezeti károkkal, az olaj a part mellett sokkal nagyobb pusztítást végez. Bár az Ixtoc-I kútból több mint tízszer annyi olaj ömlött a vízbe, mint az Exxon Valdezből, az olaj nagy része itt a tengerben maradt, és az okozott károk jóval kisebbek voltak, mint az Exxon Valdez esetében.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás