Egzotikus hüllők pusztítanak a brit folyókban és tavakban

2010.06.02. 09:56
Komoly veszélyt jelentenek a brit folyók és a tavak természetes növény-, és állatvilágára azok az egzotikus hüllők, köztük szárazföldi és vízi teknősök, amelyeket a gazdáik egyszerűen meguntak és elengedtek a szabadban – figyelmeztetnek a brit állatvédő szervezetek.

Évente több millió hüllőt importálnak Nagy Britanniába azért, hogy kielégítsék a szokatlan és különleges háziállatokra vágyók igényeit. A gazdik kezdeti lelkesedése azonban nem tart sokáig, és jobb híján egy közeli tó, vagy folyó környékén engedik szabadon az apró állatokat, nem is sejtve, hogy ezzel milyen komoly környezeti problémákat okoznak – írja a The Daily Telegraph.

Néhány szakértő ezért most a hüllők behozatalának korlátozását javasolja. A Brit Állatorvosi Egyesület (BVA) és az Állat Jóléti Alapítvány (AWF) szervezetei a kezdeményezés élharcosaivá léptek elő. "A '90-es években a Tini Nindzsa Teknőcök miatt akart mindenki teknőst" – hangoztatta Peter Jinman, a BVA etikai és jóléti bizottságának elnöke. "Az emberek nem gondolnak bele abba, hogy ezek az apró hüllők akár 30 évig is elélnek, és amikor már megunták őket, akkor egyszerűen elviszik egy közeli kis tóba, ahol azok aztán megeszik az ebihalakat."

Matt Brash, a Brit Állatorvosi és Állattani Társaság munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy mind a szárazföldi, mind a vízi teknősök is terjeszthetnek olyan baktériumokat, mint például a szalmonella, illetve olyan betegségeket, amelyek az őshonos állatokat veszélyeztetik.  • Hírek
  • Támogatások