11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 1
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 2
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 2
Dánia 1
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 2
Mexikó 0

Mégsem nyeli el a víz a Csendes-óceán kis szigeteit?

2010.06.03. 15:41
Kétségbe vonták újabb kutatások, hogy az éghajlatváltozás miatt emelkedő tengervíz lassan elnyelné a Csendes-óceán apró szigeteit.

Tudósok 27 alacsonyan fekvő szigetet vizsgálata után fogalmazták meg kételyeiket – derült ki a The New Scientist című tudományos folyóiratban közölt cikkből. A szakemberek 60 évvel ezelőtti légi felvételeket hasonlítottak össze friss műholdképekkel

Az elemzés a korábban feltételezettekkel szemben azt mutatta, hogy a 27 szigetből mindössze négynek a területe zsugorodott, noha a tengerszint 12 centiméterrel emelkedett az utóbbi hat évtizedben. A fennmaradó 23 sziget fele ugyanolyan méretű maradt, míg másik felének a területe még gyarapodott is. Mindez arra utal, hogy a szigetek másként reagálnak az éghajlatváltozásra és az emelkedő vízszintre.

"Eredményeinkből kiderül, nincs olyan modell, amely alkalmazható az összes forgatókönyvre – mondta Paul Kench, az új-zélandi Aucklandi Egyetem kutatója. "Fontos lenne, hogy sokrétű vita folyjon az éghajlatváltozás hatásairól, semmint hogy egyszerűen kijelentsük: a tengerszint emelkedik, és az összes sziget el fog tűnni".

A tanulmányban foglaltak szerint néhány sziget területe annak köszönhetően nőtt, hogy a hullámok, áramlatok és a szél a közeli korallzátonyokról a partra sodorták a koralltörmelékeket.

Kench szerint a ciklonok és viharok – amelyek az éghajlatváltozással várhatóan gyakoribbá válnak – sokszor fontos szerepet játszanak a szigetek tengerszint feletti magasságának emelkedésében. "Amikor a hullámok magasra csapnak, korallt sodornak magukkal a zátonyokról és a part közeléből, majd a szigetek felszínén rakják le őket. Tehát természetes folyamat gondoskodik a szigetek növekedéséről, és sok esetben ennek révén lépést tudnak tartani a tengerszint elkövetkező száz évre jósolt emelkedésével" – magyarázta az új-zélandi kutató.

Azt azonban kiemelte, hogy vizsgálatuk a Csendes-óceánon fekvő 20 ezer szigetből mindössze 27-re terjedt ki, a pontosabb irányzatok megállapításához sokkal több kutatásra van szükség.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a csendes-óceáni térség alacsonyan fekvő szigetországai – például Kiribati és Tuvalu – fokozódó gondokkal szembesülnek az emelkedő vízszint miatt. Ezalatt olyan nehézségeket értettek, mint a kárba veszett termés és a szennyezett víz. A kedvezőtlen helyzet miatt még az is szóba került, hogy az ott élőket más országok fogadnák be.  • Hírek
  • Bankszámla