Megdőlhetett az olajkatasztrófa-rekord a Mexikói-öbölben

2010.07.01. 21:47

Az amerikai kormányzat becslése szerint 71-140,6 millió gallon (271-532 millió liter) olaj ömölhetett eddig a Mexikói-öbölbe a Deepwater Horizon fúrótorony 71 nappal ezelőtti felrobbanása óta. A térség eddigi legnagyobb olajkatasztrófájában, az Ixtoc I feltáró kútból 140 millió gallon olaj ömlött a tengerbe 1979-80-ban.

Barack Obama elnök már korábban az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófájának nevezte a történteket.

Az amerikai kormányzat a későbbi kárigény miatt igyekszik felmérni az olajszennyezés mértékét. A becsült értékből kivonták azt az olajmennyiséget, melyet a BP a felszínen összegyűjtött.

A szennyeződés nagy része a felszín alatt, a mélyebb rétegekben maradt. A BP az elmúlt két és fél hónapban nem tudta meggátolni a szivárgást, csak fékezni sikerült a mértékét.

"Akárhogy is számoljuk, észbontó szám" - jellemezte a kiömlött olaj mennyiségét az AP-nek Ed Overton, a Louisianai Állami Egyetem környezettani professzora. Szerinte, mire sikerül elállítani a szivárgást, "bőven meghaladja majd az Ixtocot".

A világtörténelem legsúlyosabb olajkatasztrófáját Szaddám Huszein iraki elnök okozta, amikor 1991-ben, az első öbölháborúban Kuvaitból kivonulván felgyújtotta az olajkutakat és 336 millió gallon olajat öntött a Perzsa-öbölbe. Akkor 460 millió gallonról szóltak a becslések  • Bérelnék
  • Bankszámla