Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Igen ritka antilopot fogtak Laoszban

2010.09.17. 09:44
A világ egyik legritkább és leginkább veszélyeztetett fajának minősülő "egyszarvút", vagyis vietnami antilopot láttak tíz év után először Laoszban. Az állat olyannyira rejtőzködő, hogy gyakran a mondabéli egyszarvúkhoz hasonlítják - noha valójában két szarvval büszkélkedhet.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) csütörtöki tájékoztatása szerint Laosz középső vidékén falulakók fogtak el egy példányt augusztus végén, majd vitték be településükre. Az állat azonban néhány nap múltán elpusztult. A környéken tartózkodó kutatóknak azonban még sikerült felvételt készíteniük az akkor még életben lévő antilopról, amelynek tetemét aztán biológusok vizsgálták meg a tartományi fővárosban.

A Vu-Quang antilop
A Vu-Quang antilop

"A vizsgálat jelentős előrelépés lehet e ritka és titokzatos faj megértésében" – mondta az IUCN képviseletében Pierre Comizzoli. A vietnami antilop Vietnam és Laosz hegyeiben, az őserdőkben él. Nagysága a közép-európai őzhöz hasonlítható, szarvai hosszúak és enyhén hátrafelé hajlanak. A Vu-Quang antilop vagy Szaola néven is ismert fajt kihalás fenyegeti, szakértők szerint manapság már csak alig pár száz példány él.

Olyannyira rejtőzködők, hogy csak 1992-ben fedezték fel őket. "Akkoriban ez nagy szenzáció volt" – jegyezte meg Stefan Ziegler, a WWF munkatársa. Utalt arra, hogy a XX. század végén kevéssé lehetett számítani ismeretlen nagy emlősök azonosítására. A helyiek természetesen már korábban is ismerték az antilopot, nyugati tudósok előtt azonban titok volt létezésük. Felfedezésük után néhány példányt fogságba vettek, de rövid időn belül mind elpusztult.