Zsuzsanna
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Kihaltnak hitt kétéltűket találtak meg

2010.09.23. 09:48
Két rég látott békafaj és egy szalamandra került újra a tudósok szeme elé.

Egy hónappal a Conservation International természetvédelmi szervezet által koordinált kétéltűkereső-akció kezdete után máris sikerről számolnak be a kutatók: a kihaltnak hitt fajok felkutatása során eddig három kétéltű került elő. A keresés a Föld számos területére és a legkülönbözőbb élőhelyekre is kiterjed.

A Hyperolius sankuruensis latin néven ismert békát (angol nevén: Omaniundu Reed Frog, magyarul körülbelül: Omaniundu nádibéka) a Kongó folyó egy mellékágában harminc év után először sikerült megtalálni. Az állat kiváló rejtőszínnel rendelkezik, sötétzöld alapon fluoreszkáló pöttyök tarkítják. A kutatóknak ezért meg kellett várniuk az est beálltát, hogy jellegzetes hangja alapján azonosítani tudják a békát.

Hyperolius sankuruensis (Fotó: Jos Keilgast)
Hyperolius sankuruensis (Fotó: Jos Keilgast)

Mexikó egyik sötét barlangjában a Chiropterotriton mosaueri nevű szalamandra (angolul: Cave Splayfoot Salamander, körülbelül magyarul:  lúdtalpas barlangi szalamandra) , került elő, miután már több mint hatvan éve nem látta senki.

Chiropterotriton mosaueri (Fotó: Sean Rovito)
Chiropterotriton mosaueri (Fotó: Sean Rovito)

A Hyperolius nimbae nevű béka (angolul: Mount Nimba reed frog, magyarul körülbelül: Nimba-hegyi nádibéka) felkutatása kicsit egyszerűbb volt: egy helyi kutató bukkant rá Elefántcsontparton egy falu közelében. Negyven év óta ez az első találkozó a kétéltű egy példányával.

Hyperolius nimbae (Fotó: Ngoran Germain Kouame)
Hyperolius nimbae (Fotó: Ngoran Germain Kouame)

Az akció szervezője, Robin Moore száz fajt célzott meg, habár tisztában van vele, hogy azok legtöbbje már örökre eltűnt. A három faj felfedezése is szenzációszámba megy. Közülük legalább egy olyan területen él, amelynek védelme fontos, mivel városok ivóvízellátását biztosítja. A fajok vizsgálata akár az orvostudomány számára is hasznosnak bizonyulhat, hiszen számos gyógyhatású vegyület származik kétéltűektől.