Megváltoztatja az indiai tea ízét a klímaváltozás
A magas páratartalom és buja növényzet uralta trópusi Asszam állam, India legfőbb teatermelő régiója, innen származik az ország össztermelésnek 55 százaléka. A dél-ázsiai ország adja a globális teatermelés körülbelül 31 százalékát. A térségre jellemző hőmérséklet fokozatos emelkedése, az esős időszakok átalakulása, a termelés megcsappanása és a főzet jellegzetes ízének eltűnése komoly aggodalmakat ébresztett a helyi gazdákban.
2007-ben 564 ezer tonna, három évvel később viszont már csak 460 ezer tonna termést sikerült betakarítani a régióban - mondta Diraj Kakati, a 400 teaültetvényt tömörítő Indiai Tea Társaság asszami irodájának vezetője. A régió hőmérséklete két Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt nyolc évtized során - magyarázta Mridul Hazarika, a Teakutató Társaság igazgatója, aki egyértelműen a klímaváltozást teszi felelőssé a hanyatlásért.
Az idei év esős időszakában sokkal kevesebb volt a verőfényes napok száma és a nedves levegő nem kedvez a termésnek. A teamoszkitó nevű kártevő pedig valósággal lubickol az ilyen időjárási viszonyok között és azzal, hogy megtámadja a teacserjék friss hajtásait, megakadályozza a cserjék regenerálódását.
A rovarirtó szerek használata viszont környezetvédelmi okok miatt tilos. A termelők leginkább a tea ízének megváltozása miatt aggódnak, ezért azt szorgalmazzák, hogy a kormány tudományos vizsgálatokkal járjon utána az ügynek.