Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

Percenkét 35 focipályányi erdő tűnik el

2011.02.02. 22:50
A Természetvédelmi Világalap (WWF) a berlini főpályaudvaron kihelyezett egy nagy "erdőveszteség-számlálót". Hatvan óra alatt Berlin nagyságú erdők tűnnek el.

A hatalmas digitális órát, amely december 31-ig számolja a világban eltűnt erdők nagyságát, az ENSZ által kinevezett Erdők éve hivatalos kezdetekor leplezték le. A szerkezet február végéig lesz látható Berlinben, azután más német pályaudvarokon állítják fel.

A WWF hangsúlyozta, hogy az erdők gyorsuló megsemmisülése a németek számlájára is írható. "Mi, németek évente húszmillió tonna papírt használunk el, ez fejenként átlagosan évi 235 kilogrammnyi papírpoharat, nyomtatópapírt, papírzsebkendőt, szórólapot jelent. Ezzel a számmal Németország uniószerte az élen áll" - mondta el Philipp Göltenboth, a WWF németországi képviselője.

A berlini erdőirtás-számláló (fotó: WWF)
A berlini erdőirtás-számláló (fotó: WWF)

Johannes Zahne, a WWF papírszakértője kifejtette: "A papírral spórolni és az erdőket védeni nagyon egyszerű dolog. Országszerte évente hatmilliárd papírpoharat spórolhatnánk meg, ha kávénkat útközben saját csészénkből innánk. Ez félmillió megmentett fát jelentene". Emellett Zahne felhívta a figyelmet az újrahasznosított papír fontosságára és arra, hogy amilyen sűrűn csak lehet, le kellene mondani a számítógépben tárolható információk kinyomtatásáról.

Nemcsak a papíripar felelős azonban az erdők eltűnéséért. A hús, a takarmány, a fa és a bioenergia iránti növekvő igény fedezésének is az erdők esnek áldozatul. Helyüket egyre inkább mezőgazdasági területek és ültetvények veszik át.