Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Gyorsul a tengerszint emelkedése

2011.03.10. 12:25
Egyre gyorsabban olvadnak a legújabb tanulmány szerint az északi és az antarktiszi jégtakarók, ez a folyamat a tengerszint-emelkedés globális jelenségének legfontosabb okozójává vált, a gleccserjég és a kisebb jégsapkák olvadását megelőzve.

Eric Rignot és munkatársai, a NASA pasadenai Jet Propulsion laboratóriuma és a Kaliforniai Egyetem kutatói munkájuk során 1992 és 2009 közötti adatokat elemeztek. Az egyáltalán nem meglepő, hogy a sarki jégtakarók a jövőben meghatározzák a tengerszint emelkedését, hiszen az ottani jégtömegek sokkal terjedelmesebbek, mint a gleccserek. A meglepetés a változás mértékében rejlik.

Az Amerikai Geofizikai Unió által bemutatott tanulmány szerint a jégtakarók átlagosan 475 milliárd tonnát veszítenek tömegükből évente. Ez a mérték a tengerek szintjének globális szintű emelkedéséhez évi 1,3 milliméterrel járul hozzá. Ezzel szemben a gleccserek és a kisebb jégsapkák olvadása évente átlagosan 402 milliárd tonnát veszítenek.

Az északi és déli sarkvidéket borító jégtakaró évről évre gyorsabban zsugorodik. Minden évben átlagosan 36,3 milliárd tonnával több jég tűnik el, mint az azt megelőző évben. Ha a változás így folytatódik, a tengerszint valószínűleg sokkal nagyobb mértékben fog emelkedni, mint ahogy azt a 2007-es klímacsúcson az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete kalkulálta.

Az új tanulmány szerint 2050-ig 32 centiméterrel is megemelkedhet a Föld tengereinek és óceánjainak vize. A tengerszintet tizenöt centiméterrel emeli meg a poláris jégtakarók eltűnése, nyolc centiméterrel a gleccserek illetve jégsapkák olvadása és kilenc centiméterrel az óceánok termikus kiterjedése.