Egyre zöldebb az Antarktisz

2011.03.31. 09:31
Bár a Déli-sarkvidéken mindössze két virágzó növény terem meg, az egyik, az antarktiszi sédbúza az elmúlt ötven évben terjeszkedést mutatott a klímaváltozásnak köszönhetően - mutatták ki ausztrál és brit kutatók.

A Déli-sarkvidéken fa nem nő, és a lágyszárú virágzó növények közül is csak kétféle tudta megvetni lábát: az antarktiszi sédbúza (Deschampsia antarctica) és a felemásvirágú szegfű (Colobanthus quitensis).

Úgy gondolunk az Antarktiszra, mint egy hóval és jéggel borított területre. Valójában azonban az Antarktiszi-félszigeten és a kontinens fagyott központját övező szigetvilágban nyaranta elolvad a hó és sok terület kizöldül: megjelennek a mohák és két virágzó őshonos növényfaj. A közelmúltban, ahogyan a globális hőmérséklet emelkedett, az antarktiszi nyarak pedig egyre hosszabbakká és melegebbekké váltak, a két virágzó növény közül az egyik, az antarktiszi sédbúza mindinkább elterjedt - magyarázta Paul Hill, a walesi Bangor Egyetem professzora.

Antarktiszi sédbúza
Antarktiszi sédbúza

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a sédbúza előnyére fordítja a talaj felmelegedésekor felszabaduló nitrogént. Ez a szuperhatékony folyamat, mely lehetővé teszi a növény kifejlődését a rövid antarktiszi nyár alatt, segíthet új típusú trágyák kifejlesztésében.  • Bérelnék
  • Bankszámla