Új madárfaj a Hortobágyon

2011.05.26. 15:01

Hortobágyi madarászok egy szibériai partimadárfaj, a hegyesfarkú partfutó (Calidris acuminata) kóborló példányát figyelték meg szerdán, egy vizes élőhelyen – tájékoztatott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A hegyesfarkú partfutó megfigyelt példánya egy havasi partfutókból és más partimadár-fajokból álló csoportban bukkant fel, később több terepmadarásznak is sikerült megfigyelnie.

Hegyesfarkú partfutó (Calidris acuminata)
Hegyesfarkú partfutó (Calidris acuminata)

A madárfaj elterjedési és fészkelési területe ÉK-Szibéria tundráira korlátozódik, telelőterületei DK-Ázsiában, Indonéziában és Ausztráliában vannak. Vonulása során egyes egyedek egészen Nyugat-Európáig elkóborolnak, így ez a példány is feltehetőleg így került Magyarországra.

Hazánk területén ez az első bizonyított megfigyelése ennek a fajnak, ezzel a Magyarországon regisztrált madarak száma 404-re emelkedett. Legutóbb tavaly októberben gyarapodott hazánk madárvilága, amikor az MME vas megyei helyi csoportja egy kékfarkút fogott a tömördi gyűrűző állomáson – írja az egyesület közleménye.  • Hírek
  • Árfolyam